LRF kommenterar delbetänkande från jaktlagsutredningen

Jägare i skog

LRF har länge påtalat vikten av att en jaktlagsutredning tillsätts i syfte att modernisera jaktlagstiftningen och anpassa den till dagens förhållande vad gäller viltstammar, viltskador och förutsättningar för jord- och skogsbruk. Nu pågår det en utredning och huvuduppgiften ska presenteras den sista december i år.

Nyligen presenterades ett delbetänkande. I delbetänkandet är en viktig del för LRFs medlemmar förslaget om att det ska bli enklare att få tillstånd till skyddsjakt på flera vanliga arter som t ex.  rådjur, dovhjort, kronhjort och älg. Detta genom att kraven för att bevilja skyddsjakt sänks.

Detta är något LRF jobbat länge för och som det finns stämmobeslut på både på nationell och regional nivå. Till exempel motionerade Västerås kommunavdelning till Mälardalens regionstämma i år om att regionstyrelsen ska verka för enklare villkor i skyddsjaktsbeslut på dovhjort. Det här förslaget ligger i linje med vad LRFs medlemmar vill och vad som krävs för att underlätta möjligheten att begränsa pågående skador i skog och gröda orsakat av vilt.  

De högre kraven som gäller för att få tillstånd till skyddsjakt när det gäller fåglar och stora rovdjur kommer fortsatt gälla och vara oförändrade. Anledningen är att jakt på dem regleras i EU:s naturvårdsdirektiv. 

Men vi har också synpunkter på sådant som inte är så bra, inte minst förslaget om att det ska finnas möjlighet att kräva att påskjutning av vilt ska anmälas. Sedan länge finns en bestämmelse med skyldighet att anmäla viss avskjutning, t ex för älgjakt. Motivet till att även ge möjlighet till att kräva att påskjutning ska anmälas är att EU:s direktiv kräver rapportering om avskjutning och även om störning av vissa arter

LRF har motsatt sig anmälan om påskjutet vilt när det gäller jakt med stöd av bilaga 4. Det finns inte ens en definition om av vad påskjutning är när det gäller sådan jakt. LRF kommer att följa det fortsatta arbetet i frågan med stort intresse så att det inte leder till absurda bestämmelser. 

Eleonore Marcusson
Sakkunnig viltförvaltning och omsorg, LRF Mitt
010-184 42 35
eleonore.marcusson@lrf.se