LRF i samtal med länsstyrelsen om minskade skador av vilt

referensyta
Referensburar är ett vedertaget sätt att mäta viltskador.

Den 22 april träffade LRF viltenheten på Länsstyrelsen Södermanlands län. Syftet med mötet var att följa upp tidigare möten om vad länsstyrelsen kan bidra med för att ge utrymme och möjligheter till att minska skador av vilt i lantbruket. Mötet initierades även av stämmobeslutet att LRF Södermanland ska fortsätta att driva ökade krav från länsstyrelsen att anpassa viltstammarna till areella näringar så det är möjligt att driva hållbar lönsam livsmedelsproduktion i länet, och gärna öka produktionen.

Det länsstyrelsen bidrar med just nu är det generella beslutet om jakt på dovhjort, med stöd i § 7. Beslutet innebär möjlighet att skjuta dovhjort i odlad gröda dygnet runt. Detta beslut gäller till sista augusti i år. Det finns fortfarande djur kvar i kvoten.

LRF vill förtydliga vikten av att rapportera skjutna hjortar enligt villkoren, och att ni som har problem verkligen nyttjar möjligheten så att beslutet gör den nytta som är tänkt, och att signalen om behovet är tydlig. 

Ta del av beslutet och rapportera här:  https://www.lansstyrelsen.se/sodermanland/djur/jakt-och-vilt/skyddsjakt.html  

Alltfler ansöker även om skyddsjakt på kronhjort. Tveka inte att göra det om du har stora skador.  

Länsstyrelsen har även på gång ett projekt för att bidra till lokal dialog och kompetenshöjning. LRF ser fram emot att delta i det arbetet.

- Förutom beslut om jakt på myndighetsinitiativ diskuterades det under mötet kring förutsättningar för att i särskilt vilttäta/viltskadedrabbade områden se över möjligheter att besluta om reglering av utfodring. För att få juridiskt hållbara underlag för beslut är det av stor vikt att näringen beskriver problemen. Flera gårdar har nu satt referensburar för att mäta skador. LRF har upphandlat ett antal mätningar av Hushållningssällskapet i framförallt Gnesta och Vingåkers kommuner, säger Stefan Gustafsson, vice regionordförande LRF Södermanland, som var med under mötet. 

Du kan själv sätta upp referensburar för att mäta skördebortfall på grund av viltbete. Här finns en bra instruktion: Manual för skrämselåtgärder - Agro Sörmland. Det är bra underlag även i samtal med markgrannar och jägare i området.  

Ytterligare ett tips är att närvara på jaktliga möten och samråd så att skadeproblematiken synliggörs i skötselområden. Det är även värt att under året följa upp avtal som finns för jordbruk och jakt så att man nyttjar de möjligheter som finns och ställer de krav som behövs i den mån man har egen rådighet. Ett exempel är LRFs nya avtal för skyddsjakt om man behöver få fler jägare till fälten. Det är som ett trepartsavtal mellan markägare, befintlig jakträttshavare och tillkommande jägare och kan nyttjas för särskilt viltslag, särskilda tider/datum och på utpekade geografiska områden. https://www.lrf.se/las-mer/skriftliga-jaktavtal/