LRF i Borlänge: Det sunda bondförnuftet måste reagera när bäst före-datum är passerat

Mats Mårtensson

LRF i Borlänge har kämpat emot en detaljplan som är antagen av kommunen som innebär att bostäder ska byggas på produktiv åkermark. Nu har man förlorat en överklagan, men kämpar vidare.

Mats Mårtensson är del av en grupp som överklagade kommunens detaljplan och yrkade på att den skulle upphävas. Detaljplanen medger byggnation av 100 fastigheter. Nyligen avslog Förvaltningsrätten i Falun överklagan, så nu funderar Mats vad de ska göra härnäst.

Produktiv jordbruksmark

Vi träffar Mats Mårtensson vid den aktuella marken, i utkanten av Borlänge.

– Det är en av de bättre jordbruksmarkerna här i Borlänge. Det är i allra högsta grad något som uppfyller de krav på att vara bevarandevärt utifrån Miljöbalken, säger Mats Mårtensson.

Vad är det kommunen vill göra här på marken?

– Här vill man bygga bostäder. Det handlar om 90-150 bostäder beroende på utförandet. Det är en rätt omfattande byggnation.

Finns det alternativa ställen där kommunen skulle kunna bygga?

– Mig veterligt har man ingenting klart i motsvarande omfattning. Men helt klart finns det områden som inte alls har samma dignitet som den här marken. Det går att lösa. Och uppdatera översiktsplan i arbetet.

Hur har LRF agerat i den här frågan?

– Frågan dök upp tillsammans med en tidningsartikel. Brukarna har ju känt till den tidigare. Det var först då jag började på att nysta i det hela. Vi har kontakt med kommunen och träffat ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. De körde vidare sitt race. Det resulterade i att vi överklagade kommunala beslutet till förvaltningsrätten.

– Men som vi litegrann misstänkte så fick vi inget gehör. De konstaterade bara att det inte bryter mot några lagar.

Kommer ni försöka driva det vidare?

– Vi upplever att lagvägen så finns det inte möjlighet att gå vidare. Eftersom en gammal detaljplan gäller tyvärr i tid och evighet. Men opinionsmässigt så ska vi försöka göra det som går att göra, för att vi får behålla jordbruksmarken, det är så viktigt, speciellt i nuvarande situation i omvärlden, att vi behåller och egentligen ökar livsmedelsproduktionen.

Mats Mårtensson framför den berörda marken där Borlänge kommun vill bygga bostäder

Motion om att begränsa detaljplaners giltighetstid

Till saken hör att detaljplanen gällande den aktuella marken antogs 1993. Och även om det nu är över elva år sedan detaljplanen antogs så skriver Borlänge kommun än i dag att ”[p]rojektet är i utredningsskede”.

En detaljplan bör inte kunna gälla i all evighet, anser Mats Mårtensson, som tog initiativ till en motion till LRF Dalarnas regionstämma 2024. Regionstämman tyckte det var en bra och viktig motion och skickade den vidare till riksförbundsstämman. Där fattade man beslut om att ”uppdra till riksförbundsstyrelsen att kontakta Boverket, som på regeringens uppdrag utreder olika frågor kopplade till hur gamla detaljplaner kan hanteras, för att ta upp de i motionen framförda synpunkterna om vikten av att skydda jordbruksmark”.

– Min reaktion var att det här ska vi försöka påverka. Då skrev jag första handen motionen som vi tog upp på lokalavdelningsmötet. Som gick vidare till regionen.
Sen skickade regionen den vidare till riksstämman. Det är ett bra exempel på vår medlemsdemokrati.

Hur känns det, att motionen har gått hela vägen till riks och blivit antagen där?

– Det känns tillfredsställande. Förhoppningsvis rullar det vidare. Ibland ger det effekt och ibland blir det stopp under resans gång.

Mats Mårtensson avrundar med att säga att det sunda bondförnuftet måste reagera när bäst före datum är passerat.