LRF Herrljunga utsedda till årets kommungrupp i Västra Götaland

män, utmärkelse, Årets kommungrupp 2023, Herrljunga
Hampus Johansson, Jörgen Svensson och Anton Johansson från LRF Herrljunga tog emot utmärkelsen. Foto: Pontus Widell.

Varje år utses årets kommungrupp av LRF Västra Götaland. I år gick utmärkelsen till LRF Herrljunga, bland annat, för deras arbete med skolaktiviteter och kommunens ungdomar.

Under måndagen och tisdagen, 23–24 oktober, samlades cirka 120 deltagare från LRF:s kommungrupper i Halland, Västra Götaland och Värmland för att delta LRF Västs årliga konferens på Vann konferensanläggning utanför Lysekil. I samband med konferensen delades priset årets kommungrupp i Västra Götaland ut och i år gick utmärkelsen till LRF Herrljunga.

Framgångsrika Initiativ för ungdomar

I det utmärkande arbete som LRF Herrljunga gjort lyftes bland annat deras initiativ med skolaktiviteter för kommunens ungdomar. Initiativ som bidragit till att hela 15% av Herrljungas sistaårselever på högstadiet har valt att plugga vidare på naturbruksprogrammet de senaste tre åren.

Skôjfaktorn – en nyckel till framgång

För Jörgen Svensson, kommungruppsordförande i Herrljunga, kom utmärkelsen mycket oväntat men var samtidigt välkommen. Framgången tror han beror på flera olika faktorer. 
 
–  Ofta jobbar man mycket i det tysta så det är kul att arbetet vi gör tillsammans uppmärksammas. Vi har en tät dialog med media, näringslivet och bjuder in många olika gäster för att få nya perspektiv vilket varit väldigt värdefullt för oss. Sen tror jag en framgångsfaktor är att kommungruppen består av många olika individer, med olika bakgrund och kunskap, som i slutändan stretar åt samma håll, säger Jörgen Svensson. 

Vännerna i kommungruppen instämmer och fyller i.
 
–    Jag tror också att "skôjfaktorn" är en nyckel till framgång. Vi har kul tillsammans i kommungruppen och det har varit helt avgörande, säger Anton Johansson och Hampus Johansson.

Detta kallar vi medlemsnytta!

Under applåder delade Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland, ut priset och läste upp motiveringen. 
 
"Med sitt fantastiska driv och engagemang under många år, fixar inte bara Herrljunga kommungrupp dagar för 8:e-klassare, dagarna är så intressanta att upp till 15 % av Herrljungas 9:e-klassare har valt att plugga vidare på Naturbruksprogrammet de senaste tre åren. 

När media skriver att stora delar av Herrljunga borde återställas till våtmarker, ja då tvekar inte Herrljunga kommungrupp, de tar kontakt med media och bjuder in till besök och berättar om vilka konsekvenser ett sådant förslag skulle få för lantbrukarna och invånarna i kommunen, detta och mycket annat är sådant som LRF:s kommungrupp i Herrljunga gör, detta kallar vi medlemsnytta!"

 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28