LRF Halmstad träffade kommunen för samtal om viktiga frågor för lantbrukarna

Clara Hyltbäck, 2023
Tommy Dahl, ordförande i LRF Halmstad. Foto: Clara Hyltbäck.

Halmstads kommunavdelning, ledd av ordförande Tommy Dahl samt ledamöterna Göran Christiansson och Yngve Kihlberg träffade nyligen miljökontoret för att diskutera och hitta lösningar på flera viktiga frågor som påverkar lantbrukarna i kommunen. Kajsa Edbom, regionalt sakkunnig, LRF Väst var också med på mötet för att lyfta fram LRF medlemmarnas utmaningar. 

Förvaltnings- och miljöinspektörschef i dialog med LRF Halmstad 

Kommunen representerades av den nytillträdda förvaltningschefen Karin Gjörtler och Eva Granath Henningsson, chef för miljöinspektörerna i Halmstad kommun. Miljönämnden representerades av ordförande Bobbo Nilsson och ledamot Folke Alfredsson. Tillsammans med LRF Halmstad diskuterade de flera kritiska frågor som är viktiga för medlemmarnas verksamheter.

Strängare regler för gödselspridning – ett hinder för bönderna? 

En av frågorna som togs upp var gödseldispenser och varför Halmstad kommun har hårdare krav än andra kommuner när det gäller spridning av gödsel nära tätbebyggda områden. LRF Halmstad betonade att dessa regler skapar onödiga hinder för bönderna i området. 

- Vi lyfte åter frågan kring gödseldispenser och varför Halmstad kommun har andra krav än andra kommuner när det kommer till spridning av gödsel nära tätbebyggt område. Det krånglar till det för våra medlemmar, säger LRF Halmstad. 

Diskussion om tillsynstaxor – kan efterhandsdebitering vara en lösning? 

Ett annat viktigt ämne på agendan var de höga tillsynstaxorna i Halmstad. Halmstad har valt att inte efterhandsdebitera efter utfört arbete utan använder sig i stället av schablonmodeller något som LRF Halmstad vill se en förändring av.  De föreslog därför en övergång till efterhandsdebitering, vilket ledde till en givande diskussion. 

- Vi tycker att de ska införa efterhandsdebitering och även om förvaltningen förklarade och försvarade taxenivån så tyckte jag ändå vi hade en givande diskussion där de fick tänka till och att det förhoppningsvis kan leda till efterhandsdebitering framöver, säger Tommy Dahl. 

Ogräset stånds – ett växande problem för Halmstads bönder 

Ett annat växande problem för bönderna i Halmstad är ogräset stånds. Trots att det inte klassas som en invasiv art, har det spridit sig och blivit ett bekymmer för lantbrukarna i kommunen. Miljökontoret hänvisade dock denna fråga till Tekniska förvaltningen, som ansvarar för kommunens marker där ogräset sprider sig.

Nästa Steg: Mötet med Tekniska Förvaltningen

LRF Halmstad planerar nu att ta upp frågan med Tekniska förvaltningen för att diskutera hur de bäst kan hantera spridningen av Stånds och skydda lantbrukarnas marker från ytterligare påverkan. 

- Vi kommer att jobba vidare med den frågan och boka möte med Tekniska förvaltningen då det finns mycket stånds på kommunens marker som kan sprida sig till våra medlemmars marker, avslutar Tommy Dahl. 


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00