LRF ger Studie- och yrkesvägledare i Västra Götaland en uppdaterad bild av lantbruket
2024-06-24
För att öka kunskapen om och visa på karriärmöjligheterna inom de gröna näringarna har LRF Västra Götaland under våren arrangerat 10 träffar mellan lantbrukare och studie- och yrkesvägledare i hela länet. Ett initiativ för att locka fler och mer kompetent arbetskraft till branschen.
Jord- och skogsbruket är en bransch som är i stort behov av arbetskraft, sett både till antal och kompetens. Samtidigt finns det ett kunskapsglapp mellan lantbrukare och allmänheten som bidrar till att många har en förlegad bild av det moderna lantbruket. Som en del i att minska kunskapsglappet och få in fler i branschen har LRF Västra Götaland under våren och sommaren arrangerat totalt 10 träffar runtom i länet där cirka 70 studie- och yrkesvägledare i Västra Götaland har fått träffa förtroendevalda med olika verksamhetsinriktningar.
Numer en högteknologisk bransch
Drivande i projektet är bland andra Josefina Larsson Guttman, ledamot i regionstyrelsen LRF Västra Götaland. Hon beskriver varför man satsar hårt på att få ut studie- och yrkesvägledare på gårdar.
- Många utanför branschen har en bild av lantbruket hämtad från Astrid Lindgrens värld. Idag är lantbruket väldigt tekniktungt och många som kommer ut på gårdar blir förvånade av digitaliseringen som ägt rum. För oss är det därför viktigt att öka kunskapen om lantbruket och därigenom attrahera arbetskraft. I det arbetet fyller studie- och yrkesvägledare och bilden de förmedlar en väldigt viktig roll. I förlängningen handlar det inte bara om att få fler och mer kompetent arbetskraft till branschen, det handlar även om att öka produktionen av svenska livsmedel och därigenom höja landets självförsörjningsgrad och beredskap, säger Josefina Larsson Guttman.
Cirka 70 studie- och yrkesvägledare på gårdsträffar
Josefina beskriver satsningen som lyckad och känner en stolthet över alla förtroendevalda som engagerad sig i arbetet.
- Hittills har vi träffat cirka 70 studie- och yrkesvägledare på olika platser i Västra Götaland och jag tycker det varit lyckat. De har varit väldigt engagerade och förstår vikten av att få in fler i branschen. Sedan är det fantastiskt kul att vi har så många duktiga förtroendevalda som gjort ett jättejobb med träffarna. Samtidigt är det viktigt att vi fortsätter jobba med detta kontinuerligt för att faktiskt åstadkomma långsiktig förändring och inte bara en temporär topp, avslutar Josefina Larsson Guttman.
Skapar medvetenhet om vad lantbruket har att erbjuda
10 juni anordnades en av de ovan nämnda träffarna hos Calle och Malin Indebetou på Munkebo gård i Hjo. Där samlades ett tiotal studie- och yrkesvägledare från Östra Skaraborg. En av dem var Julia Hellman, studie- och yrkesvägledare i Hjo.
- I min yrkesroll är det såklart jätteviktigt att komma ut på träffar som denna för att se hur saker fungerar i praktiken. Ju mer kunskap jag har desto bättre kommer jag kunna hjälpa elever att fatta rätt beslut och göra bra val. Träffen med LRF Västra Götaland och besöket på Munkebo gård var väldigt lärorikt och det var kul att se hur ett modernt lantbruk fungerar. Det var mycket mer teknik än vad jag trodde och jag tror att det finns många elever idag som inte är medvetna om allt lantbruket har att erbjuda, säger Julia Hellman.
Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28