LRF Gävleborg på riksförbundsstämman: "Många bra diskussioner"

Fullmäktige Gävleborg riksstämma 2024
Annika Sahlin, Lotta Zetterlund, Johan Persson och Fredrik Almér var fullmäktige från LRF Gävleborg på riksförbundsstämman

Förra veckan ägde LRFs riksförbundsstämma rum och LRF Gävleborg hade fyra fullmäktige på plats som bland annat bevakade regionens tre motioner. Fredrik Almér och Johan Persson från regionstyrelsen, som var två av regionens fullmäktige, berättar hur stämman var och vad de tyckte gjorde mest intryck. Även LRF Gävleborgs ordförande Lotta Zetterlund kommenterar stämman.

Hur var årets stämma?

- Den var intensiv med många beslut som skulle fattas för framtiden. Otroligt informativ och verkligen aktuella ämnen avhandlades, säger Fredrik Almér, regionstyrelseledamot och fullmäktig från LRF Gävleborg, och fortsätter:

- Det var också positivt att landsbygdsministern gästade stämman och gav tid för en öppen frågestund där många tog chansen att lyfta sina funderingar.

 

Johan Persson, vice ordförande, var också fullmäktig:

- Det var bra motioner och diskussioner och det är alltid lika roligt att träffa förtroendevalda från hela landet. Jag brukar alltid lämna Sånga med en stark framtidstro och denna gång var inget undantag.

 

Var det något särskilt som gjorde intryck?

Fredrik: - Den snabba hanteringen av nya stadgarna

Johan: - Peter Kullgren. Först och främst känns det väldigt bra att vi har en landsbygdsminister! Att han dessutom bryr sig och faktiskt är insatt känns otroligt bra. 

 

Vilka diskussioner tyckte du var mest intressanta?

Fredrik: - Diskussionerna om solceller på jordbruksmark och årliga intrångsersättningar för kraftledningar.

Johan: - Det var många bra diskussioner. Motionerna kring skogen är alltid intressanta, sen väljer jag att lyfta den kring älgförvaltningen. De allra flesta är nog överens om att det finns förbättringspotential, men att skrota hela systemet som motionären ville tycker jag inte är rätt väg. Det kändes skönt att riksstyrelsen tyckte lika och även majoriteten av stämman.

 

Vilken fråga blev det mest debatt om?

Fredrik: - Vägen till visionen samt solceller och intrång.

Johan: -  Motionen kring knärot och artdatabanken blev det bra debatt om där stämman gick emot riksstyrelsen gällande geotaggning av foton. Även intrång och ersättning vid ledningsgator väckte debatt där stämman gick emot Riksstyrelsen. 

 

Hur gick det för LRF Gävleborg motioner?

Fredrik: - Vi hade tre motioner, de handlade om bräddning av avloppsreningsverk, undermåliga öronmärken och ändring i lagen om offentlig upphandling (LOU). Svaren från riksförbundsstyrelsen ändrades inte av stämman för motionerna om bräddning eller ändring av LOU, det vill säga det blir ingen förändring i LRFs arbetssätt. För öronmärkena antogs motionen och det ska ställas krav på Jordbruksverket. Bifall till en av tre är ändå OK, vi får återkomma till avloppsfrågan i framtiden.

 

Kommentar till beslutet kring Framtidens folkrörelse

Fredrik: - Nu börjar jobbet. Det finns fortfarande frågetecken som inte är helt uträtade i nuvarande dokument och hur eventuella smärre förändringar kommer hanteras återstår att se. En etapp avklarad, nu börjar nästa

Johan: - Det var förvånande att det inte blev någon debatt alls. Annars ett bra beslut och det är nu det stora jobbet börjar. 

 

LRF Gävleborgs ordförande Lotta Zetterlund:

- I och med att beslutet om nya stadgar nu är taget sätter vi nu igång och planerar i regionen. Det är mycket jobb som ska göras på regional nivå. Nu börjar det medlemsnära jobbet.

 

 

Sofia Weimarck
regional kommunikatör
sofia.weimarck@lrf.se
010-184 45 12

Lotta Zetterlund Gävleborg riksstämma 2024

Lotta Zetterlund, ordförande för LRF Gävleborg

Annika Sahlin Gävleborg riksstämma 2024

Annika Sahlin, ledamot i regionstyrelsen, var en av fyra fullmäktige från LRF Gävleborg