LRF Gävleborg medarrangerade studiebesök på Brorsans lantbruk i Holmsveden

Politiker och tjänstemän samlades på Brorsans lantbruk i Holmsveden för föresläsningar om livsmedelsproduktionen i Gävleborg och en rundtur på mjölkgården.

Hur gör vi för att öka livsmedelsproduktionen i Gävleborgs län? Det var den stora frågan när LRF Gävleborg, Region Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg och Föreningen Matvärden tillsammans bjöd in politiker och tjänstepersoner till en träff på Brorsans lantbruk. 

Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk rådgivare LRF

Lars-Erik Lundkvist (näringspolitisk rådgivare LRF) presenterade LRFs rapport Kostnader för jordbrukets gröna omställning och problematiserade hur dessa kostnader ska fördelas, vilket väckte stort intresse bland åhörarna.

– Nuvarande modell med procentuella påslag i alla led innebär att ökade kostnader i primärledet blir oproportionerliga när de når konsumenten, förklarar Lars-Erik.

Stefan och Thomas Åkerlund, Brorsans lantbruk

Brorsans lantbruk drivs av bröderna Stefan och Thomas Åkerlund. De är sjunde generationen på gården och har fötterna djupt i myllan, men är ingalunda fast i gamla hjulspår utan har ett stort driv för utveckling. 

I maj 2024 stod den nya ladugården färdig och besökarna imponerades av den goda miljön för såväl djur som människor.

– Vi jobbar medvetet för att vi ska hålla länge, vi vill ju kunna fortsätta med det här jobbet i flera decennier till utan att slita ut oss. I den nya ladugården kan vi sköta dubbelt så många kor på samma arbetstid och det är betydligt mindre slitsamt för kroppen, berättar Stefan. 

Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg

Även djurvälfärden har ökat.

– Mitt mål med djurhållningen är att alltid ligga steget före och förebygga. Informationen från robotarna ger helt nya förutsättningar. Jag får information om hur de rör sig, hur de idisslar etc och när något avviker från det normala så får jag en notis i telefonen. Roboten kan också slussa kon till en avgränsad del av lösdriften för de som behöver särskild observation, fyller Thomas i.

Rapporterade gjorde Karolin Rask, sakkunnig LRF Mitt.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49