LRF Gävleborg antar nya stadgar och tar ett stort kliv mot framtidens folkrörelse

Lotta Zetterlund, ordf Gävleborg
Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg

Medlemmar i LRF Gävleborg beslutade vid en extrastämma på torsdagen att anta förslaget till nya stadgar som skapar bättre förutsättningar för framtidens näringspolitiska arbete samt nya former av dialog och nätverkande.

Projektet ”Framtidens folkrörelse” tar sin början i LRFs riksförbundsstämma 2018 som gav riksförbundsstyrelsen i uppdrag att genomföra en dialog i organisationen gällande utvecklingen av LRF som folkrörelse.

Efter dialog i hela organisationen och flera remissrundor lade riksförbundsstyrelsen fram ett förslag på nya stadgar till riskförbundsstämman. Den 21 maj 2024 fattade så LRFs riksförbundsstämma ett historiskt beslut om att anta nya stadgar för sin ideella förening och anpassa stadgarna för sin ekonomiska förening. Detta är den mest betydande förändringen som riksförbundsstyrelsen har föreslagit riksförbundsstämman sedan LRF grundades 1971.

– Nu anpassar vi oss till dagens samhälle och skapar en organisation som är rustad för framtidens näringspolitiska arbete. Förändringen innebär att kommunavdelningarnas roll stärks genom att de nu utser fullmäktige till regionstämman, en uppgift som tidigare låg hos lokalavdelningarna. Jag ser fram emot att nu arbeta vidare med detta med alla medlemmar, säger Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg, om beslutet.

– Medlemmarna, särskilt de yngre, uttrycker en önskan om förändrade mötesformer och möjligheten att engagera sig i specifika frågor utan att behöva ta plats i en styrelse. Lite mer flexibilitet, helt enkelt. Genom att modernisera stadgarna skapas nu utrymme för nya former av dialog och nätverkande, vilket tillmötesgår dessa önskemål, tillägger Lotta Zetterlund.

Kontakta Lotta Zetterlund, regionordförande LRF Gävleborg, för mer information: 070 342 42 35.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49