LRF får möjlighet att påverka konkurrenskraften

Anna Irani

Som LRF meddelade den 30 september, så har Anna Irani, jurist och näringspolitisk expert baserad i Jönköping, tagit plats som ledamot i regeringens implementeringsråd. Det innebär att hon är med och påverkar hur EUs regelverk kan anpassas efter svenska förhållanden.

Implementeringsrådet är en ny instans som nuvarande regering inrättat för att stärka svensk konkurrenskraft, motverka onödiga regelbördor och minska administrationen för svenskt företagande.

– Rådets uppgift blir att bevaka företagens och företagarnas intressen. Vi kommer att ta fram underlag inför att ett nytt EU-förslag ska antas och även bidra till en bra implementering i Sverige. Vi har många exempel på överimplementering av EU-regelverk och det beror nog på att det ibland saknas insikt om företagarperspektivet, säger Anna Irani.

Motsvarande råd finns i Finland och Danmark som båda har varit bättre på att anpassa EU-beslut efter sina nationella förutsättningar.

– Vi och Näringslivets regelnämnd har jobbat länge för detta, så det är naturligtvis en seger för LRF att rådet bildats och att vi har en plats i det. Företagen i de gröna näringarna berörs i väldigt hög grad av beslut som fattas på EU-nivå. Målet är en minskad regelbörda och en smartare regelgivning så att svenska företag kan konkurrera på lika villkor som andra medlemsländer i EU, säger Anna Irani

Övriga ledamöter kommer från Näringslivets regelnämnd, Företagarna och Svenskt Näringsliv och de totalt åtta platserna kommer att fyllas på med representanter från forskningsvärlden.

Implementeringsrådet första möte hålls den 16 oktober.