LRF Dalarna medarrangör till fullspäckad valldag med maskinvisning i Rättvik

Valldag i Rättvik LRF Dalarna

Stiernhööksgymnasiet i Rättvik var platsen för en välbesökt dag med fokus på vallodling, Dalarnas och Gävleborgs största gröda. Det blev en intressant dag med fokus på energi och ny teknik i vallproduktion.

Förmiddagen innehöll föreläsningar av Green Deer om hur vallfodret kan analyseras på sitt näringsinnehåll direkt vid skörd, RISE (Research Institutes of Sweden) om virtuella stängsel, samt Hushållningssällskapet om hur kostnader i vallproduktionen kan sänkas, sjukdomar i vall samt den nya klöversorten Mattenklee. Före lunch informerade också Länsstyrelsen Dalarna om klimatklivet och klimatpremien.

Valldag i Rättvik LRF Dalarna

Under eftermiddagen var deltagarna ute i fält där Green Deer, Anders traktorservice, Lantmännen, Heby maskin, Traktor Nord och Swedish Agro medverkade och visade maskiner. Vägning av balar och eldrivna lastmaskiner var några nyheter som demonstrerades. Stiernhööksgymnasiet visade även sin demonstrationsodling av ärtor samt rensanläggning.

– Det var en heltäckande dag som gav många olika verktyg för lantbrukare att utveckla sin vallproduktion, sammanfattar Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna.

Valldagen var ett samarrangemang av Dalarnas kompetenscenter för livsmedel, Stiernhööksgymnasiet, Länsstyrelsen i Dalarna och Gävleborg samt LRF Dalarna.

Stina Ernstsson, sakkunnig LRF Mitt, rapporterade.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49