LRF Dalarna: Framtiden är grön

Anita Boman Daniels, ordförande Dalarna
Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna

LRF instämmer med flera skribenter nyligen som menar att framtiden är grön. Genom att öka den svenska livsmedelsproduktionen, vilket är avgörande för att vi ska kunna ha mat att äta även vid kris eller krig, kan vi samtidigt bidra med fler miljöfrämjande åtgärder, men vi behöver rätt förutsättningar.

Det som krävs är en finansiering av de konkreta åtgärder som gör en hållbar livsmedelsproduktion möjlig, lantbrukarna själva kan inte bära de kostnaderna. Med andra ord, det som mest begränsar hållbarhetsarbetet i odlingen och djurhållningen är inte otillräcklig förståelse hur naturen fungerar och brist på insikt om vilka åt gärder som behövs, utan otillräcklig finansiering av miljö- och klimatåtgärder.

Men det krävs också att fler väljer svenska livsmedel på sina tallrikar, hemma i det egna köket såväl som i det offentliga. Tyvärr har utvecklingen under en längre tid gått åt fel hållet. Den spanska tomaten eller det brasilianska köttet har valts i stället för det svenska alternativet. Vi har idag en låg självförsörjningsgrad i länet, räknat i vikt bara 42 procent. När samma beräkning görs för Sverige som helhet blir motsvarande siffra 67 procent. Huvuddelen av de livsmedel som köps in till Dalarna är sådant som skulle kunna produceras i länet. Bara 10 procent av livsmedelsråvarorna är sådana som inte kan produceras lokalt. Ett exempel på en nationell satsning för att öka vår inhemska produktion av vegetabiliskt protein för foder och humankonsumtion är den ärtfabrik som nu etableras i Lidköping.

I vårt län har vi bra förutsättningar för produktion av mjölk och kött. Vallen är det huvudsakliga fodret till våra idisslare och vi får ett kretslopp med gödsel som återförs till grödan. Vallen är viktig i växtföljden som jordförbättrare och binder mer till marken än andra grödor.

Du har kanske hört talas om begreppet grön omställning. Det innebär i stora drag en omställning till fossilfritt. Men i den gröna näringen, som bygger på fotosyntesen, bedriver företagande utomhus och brukar stora ytor i naturen kan den gröna omställningen innehålla många fler aspekter, som exempelvis biologisk mångfald, bindning av kol och klimatanpassning.

Vi har en livsmedelsproduktion som på många sätt ligger i framkant: högt djurskydd, låg antibiotikaanvändning och hög livsmedelssäkerhet med god spårbarhet genom hela kedjan. En minskad produktion i Dalarna och Sverige innebär en ökad dito i andra delar av världen, där vi inte har vare sig insyn i eller möjlighet att påverka produktionsförhållandena.

Livsmedelskedjan i Dalarna sysselsätter närmare 10 000 personer. En ökad produktion och förädling av mat i Dalarna skulle generera fler arbetstillfällen. Vi vill fortsätt och utvecklas i det vi gör, men övriga samhället måste vara med och investera för en grön framtid.

Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna.

Det här är en debattartikel publicerad i Mora Tidning.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49