LRF Dalarna är en aktör i Projekt vildsvin – en möjlighet

Vildsvin

Projekt Vildsvin - en möjlighet är ett samverkansprojekt mellan LRF Dalarna, Jägareförbundet Dalarna och Rättviks kommun, som finansieras av Europeiska jordbruksfonden och beviljades av Länsstyrelsen Dalarna. Projektet pågår under 2023/2024.

Syftet med projektet är att minska skador i lantbrukarens gröda, öka intresset för vildsvinsjakt och stimulera vildsvinsköttet i det svenska och offentliga köket. 

Sedan projektets start 2023 har sju utbildningstillfällen genomförts och under hösten kommer det erbjudas ytterligare tillfällen innan projektet avslutas i december 2024.  

En av träffarna genomfördes på Wålstedt i Dala-Floda med presentation av gården genom Per Wålstedt. Därefter fick deltagarna ta del av föredrag på tema vildsvinets biologi, jakt och förvaltning med jaktvårdskonsulent Anna Olofsson. Anders Frodig, Offentlig gastronomi pratade om viltkött till offentlig sektor och till konsument. Kvällen avslutades genom ett föredrag av Gunilla Flyckt, SG Potatis som berättade om sina erfarenheter och goda exempel på samarbete mellan lantbrukare och jägare för att minska skador orsakade av vildsvin.  

LRF Dalarnas engagemang i projektet har sin utgångspunkt i att kunskap om vildsvinsförvaltning och vilka skador vildsvinen kan orsaka lantbruket ger bättre förutsättningar för att minska risken för att vi i Dalarna gör samma misstag som gjorts på många andra ställen. Produktion av biomassa och livsmedel är grunden. Vi behöver dialogen och samverkan med jägarkåren för att förvalta viltet efter rådande naturlig fodertillgång och för att minska viltskadorna i jord- och skogsbruket. Det är LRF Dalarnas förhoppning att projektet ger en arena för denna dialog för framtida lyckade samarbeten.  

Lokalavdelning och/eller kommungrupp som är intresserade av att bjuda in till en träff med fördjupning om vildsvin och verktyg för att minska risken för skador i gröda är välkommen att höra av sig till projektgruppen.  

Projektgruppen består av:

Helena Tysk, Projektledare, helena@tyskgard.se, 070-765 78 90.

Magnus Jensen, Vikarierande Jaktvårdskonsulent SJF Mitt, magnus.jensen@jagareforbundet.se, 010-584 75 83.

Eleonore Marcusson, vice regionchef LRF Mitt, eleonore.marcusson@lrf.se, 010-184 42 35.

Peter Andersson, ledamot LRF Dalarna, peter.andersson@lrf.se, 070-388 99 13.

Anders Frodig, Projektledare Offentlig Gastronomi Dalarna, anders.frodig@rattvik.se.