LRF By arrangerade välbesökt traktorrejs - ”Det har blivit lite av en kultgrej”

Slånkvicku i By utanför Avesta har arrangerats i över 20 år. LRF By står för en traktorträff inklusive traktorparad och traktorrejs, mycket uppskattade inslag, med upp till 1500 besökare varje år.

I lördags startade 2024 års upplaga av Slånkvicku. Veckan är full av över 200 aktiviteter som över 40 arrangörer står bakom. Slånkvicku arrangerades första gången 2020, och har med uppehåll pandemiåret 2020 arrangerats varje år sedan dess. Runt 20 000 besökare kommer till By varje år för evenemanget.

Lördagen 20 juli bestod programmet bland annat av By LRF-avdelnings stora traktorträff. Den började med en cruising följt av ett traktorrejs.

Traktorerna tävlade två åt gången, och syftet var ta sig i mål på snabbast tid. Bäst av tre rejs vann sin omgång, vinnarna gick vidare för att tävla om första platsen.

Mats Öberg och Annica Larsson

Mats Öberg och Annica Larsson

Annica Larsson och Mats Öberg från By LRF är två av eldsjälarna bakom LRFs traktorträff. Vi lyckades fånga dem för några frågor.

Varför arrangerar ni den här dagen?

– Vi vill ju synas. Vi vill ju att folk ska veta vad LRF är och att de får lite insikt och förståelse. Syns man inte så finns man inte. Det är ju klassikerna. Sen vill vi också möta, prata med folk, säger Annica Larsson.

Vad vill ni att besökare tar med sig?

– Det vi vill att folk tar med sig är att det sköter sig inte självt att landskapet är öppet. Det är mer än en som kommer här runt omkring och tycker att det är fint. Och och det är på grund av att det finns så mycket djur, betande djur, säger Annica Larsson.

Är traktorrejset den stora attraktionen?

– Ja, det är det ju. Vi höll ju uppe under pandemin då. Vi körde ett år höll vi uppe och sen då var det cruising bara då. Och då kom 51 ekipage och sen i fjol då var det första gången vi körde rejs igen då. Sen är det ju lite roligt för att de som var med och rejsade från början, nu är vi ju inne på generation två, nu är det ju deras barn från vuxet upp som tar över. Det har blivit lite av en kultgrej, säger Mats Öberg.

När vi lämnade By var det fortfarande fullt med besökare och aktivitet på fältet där traktorträffen äger rum. Planera in ett besök nästa år, det har vi gjort.