LRF bidrar till jordbruksmarksstrategi i Norrtälje: "vi kommer fortsättta vara lite blåslampa på dem"

norrtälje kommun jordbruksmarksstrategi.jpg

Norrtälje kommun ska ta fram en jordbruksmarkstrategi, som bland annat ska hantera frågan om byggnation på brukningsvärd åkermark.

Som en del i det arbetet var personal från kommunen och konsulter ute och tittade på exempel på mark för att utvärdera en modell som ska kunna hjälpa till med identifieringen av vad som är brukningsvärd mark eller inte.

Per Johansson, ordförande i LRFs kommungrupp i Norrtälje, var med på exkursionen.

– De ville de testa den här modellen, de här parametrarna. Vi diskuterade vad vi bönder tycker är brukningsvärde åkermark och inte. Vi tittade på några åkrar och jag berättade vilka som var mina bästa åkrar och mina sämsta åkrar och varför det var så då. De provkörde det i sin modell och det visade sig stämma det jag sade.

Per sammanfattar aktiviteten som positiv och att han fick gehör för sina synpunkter.

– De tog åt sig väldigt mycket och var väldigt intresserade. Och det kändes som att de var väldigt måna om att få en bra relation. Jag är ju väldigt emot att bygga åkermark, så jag var ju ganska hård om det, ganska bestämd i vad jag tyckte. Men de tog det på ett bra sätt, vilket kändes bra. Jag tror vi etablerade en bra kontakt.

– Kommunen har ju byggt på åkermark, vilket vi har varit kritiska mot, och de har inte haft någon jordbruksstrategi tidigare. Men det är bra att de tar fram en nu, och vi hoppas att det betyder att de tänker lite extra inför byggnation i framtiden. Vi kommer fortsätta vara lite blåslampa på dem i den här frågan. Men det här var en bra aktivitet, så det får vi ändå säga bra jobbat kommunen.

Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49