LRF begär att Trafikverket gör omtag av jordbruksnormen

LRF ställer sig positiv till samhällsutbyggnad men kräver att markägare som tvingas avstå mark, exempelvis vid vägutbyggnader, kompenseras rättvist. LRF är kritiska mot den föråldrade jordbruksnormen och lämnar nu samarbetet med Trafikverket kring ersättningsnivåerna.

Sedan 2019 har LRF accepterat den nuvarande normen för prisnivåer men har nu beslutat att inte längre göra det. LRF har också valt att inte delta i justeringen av prislistan och uppmanar Trafikverket att inte längre hänvisa till LRF vid ersättning enligt normen.

- Värderingsmetoden vid intrång måste spegla de faktiska merkostnader som markägare drabbas av. Nu behöver myndigheten prioritera att se över normen och tydligt visa att framsteg sker i frågan, och det så skyndsamt som möjligt, säger Angelica Billevik, jurist på LRF.

Bakgrund

Jordbruksnormen togs fram på 1980-talet och är utvecklad för att hantera ersättningarna vid vägintrång över i första hand åkermark. Normen består av en beräkningsmodell och en prislista. Markägare kan få ersättning för så kallat direkt ianspråktagande av del av fastighet, bestående skador och tillfälliga skador. Bestående skador kan exempelvis gälla förlängda ägoavstånd, ökade stängselbehov och försvårad brukning. Tillfälliga skador kan till exempel vara grödskador och anpassningskostnader.

Trafikverket är den myndighet som ansvarar för jordbruksnormen och gör årligen justeringar av prislistan. Vid framtagandet av jordbruksnormen var syftet att denna behöver utvecklas med sin tid vilket inte har skett. Trafikverket fick nyligen kritik från Riksrevisionen. I kritiken uttrycks att "Trafikverket bör uppdatera 1983 års jordbruksnorm" samt att "Trafikverkets jordbruksnorm har vissa givna basförutsättningar som är inaktuella".

Enligt Trafikverket är det idag främst förutsättningar i normen som handlar om försvårad brukning och ägoavstånd som är inaktuella. Myndigheten har för avsikt att låta en oberoende part göra en genomgående översyn av normen samt föreslå ett FOI-projekt för detta ändamål.

LRF har meddelat att vi gärna deltar som remissinstans eller i en referensgrupp i samband med myndighetens översyn av jordbruksnormen.