LRF arrangerade bussturné för studie- och yrkesvägledare: ”en magisk upplevelse”

Studie- och yrkesvägledare (SYV) från olika kommuner i Stockholms län fick uppleva det gröna näringslivet under en bussturné den 25 september.

Deltagarna fick under en heldag se och uppleva det gröna näringslivet med alla sinnen. Syftet med aktiviteten var att de 32 SYVarna skulle få information och inspiration kring vilka möjligheter som finns till studier och jobb i branschen, där framför allt bredden av yrken som finns lyftes fram.

Genom att fokusera på och boosta SYVarna, som har en nyckelroll på skolorna, når vi indirekt flera tusentals elever. Vi informerar och inspirerar SYVarna som i sin tur för detta vidare till sina elever så att de kan göra ett aktivt val inför fortsatta studier och yrkesval.

Under dagen fick SYVarna träffa yrkesverksamma inom skogs- och lantbruk samt besöka Berga naturbruksgymnasium, där de fick rundvisning på skolan, träffa elever, djur och även fick prova att köra travhäst och maskiner. Deltagarna fick också information om vilka utbildnings- och jobbmöjligheter som finns och vilka de aktuella arbetsmarknadstrenderna inom branschen är. Sist men inte minst fick de äta gott och lokalproducerad mat från våra bönder.

Aktiviteten arrangerades i samverkan med Skogen i skolan Mälardalen. Med under dagen var även en studie- och yrkesvägledare från SLU som informerade om olika studie- och yrkesvägar. Dessutom deltog en ledamot från LRF Ungdomen Stockholm som delade med sig av sin resa när det gäller utbildning, yrke i dag samt framtidsutsikter.

I utvärderingen uppger flertalet att de var positivt överraskade över möjligheterna och bredden i branschen. 100 procent av de som svarat på utvärderingen rekommenderar aktiviteten till andra SYV. De lyfter också fram vikten av att vara ute i verkligheten, att få träffa yrkesverksamma och besöka riktiga gårdar och riktiga lantbrukare.

Här följer några citat från deltagande SYVar:

”STORT tack för en alltigenom lysande dag! Jag är så inspirerad att lära mig ännu mer för att på bästa sätt kunna erbjuda elever information och vägledning mot de gröna näringarna ni visade oss.”

”Det bästa med dagen var att få prata med yrkesverksamma och elever.”

”Tack för en magisk upplevelse med mycket givande information på ett praktiskt sätt!”

”Allra helst skulle jag önska att alla elever fick möjligheten till exakt dagar som denna. Det vore oerhört värdefullt för många att få komma ut i skog och mark, träffa yrkesverksamma och höra deras passion samt väg i branschen.”

”Blev oerhört inspirerad på ett personligt plan, men vad viktigare är den inspiration och möjlighetshorisont jag nu fått för våra elever där jag förhoppningsvis både kan informerar och inspirera dem att utforska gröna näringar som alternativ.”

”Det bästa med dagen har varit att få inblick i möjliga yrkesvägar som annars inte är helt uppenbara för oss som bor och jobbar i en helt annan vardag. Och att vara utomhus och se lite mer 'på riktigt'."

Anna Lindgren
Kommunikatör skol- och arbetsmarknadsfrågor LRF Mitt
anna.lindgren@lrf.se
010-184 42 04