Lokalavdelning arrangerade hastighetsplöjning där 100 000 samlades in till Ukraina

hastighetsplöjning

Fardhem-Linde Lojsta lokalavdelning arrangerade i mitten av maj en hastighetsplöjning i Hemse. Arrangemanget, som även innehöll en maskinutställning och möjlighet att träffa rådgivningsföretag och säljare inom näringen, lockade cirka 1500 betalande personer och dessutom många barn och unga under 12 år som hade gratis entré. Överskottet från entré och försäljning, 100 000 kronor, skänktes till Ukraina.

Hastighetsplöjningen har arrangerats en handfull gånger tidigare och är en tradition som nu återupptagits efter ett uppehåll sedan innan pandemin. Årets hastighetsplöjning hade publikrekord. Sedan starten har det varit ett mycket uppskattat arrangemang som varit öppet för alla att besöka.   

- Första året blev vi överraskade av att det kom så många. Kön var en halv kilometer lång och hamburgarna tog slut i affären i Hemse. Nu är vi mer förberedda på att det kommer många. Det är bra uppslutning och många yngre som är engagerade i detta, berättar Sören Sandquist som är ordförande i lokalavdelningen. 

Hade hoppats på hälften

Lokalavdelningen har sedan den fullskaliga invasionen inleddes samlat in pengar till Ukraina när man arrangerat olika träffar och event. Att det blev så mycket som 100 000 kronor för detta arrangemang var också glädjande och inget man vågat hoppats på.  

- Vi hade hoppats på hälften, så vi är jätteglada, säger Sören Sandquist. 

Vandringspris

Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle plöja en areal så fort som möjligt. De tolv startande ställde upp i fyra kvalificeringsheat och därifrån gick fem till final. Maskinutställarna hade skänkt priser och vinnaren fick även ett vandringspris med samtliga tidigare vinnares namn ingraverat. 

Nu ska arrangemanget utvärderas och sedan väntar en paus innan höstens aktiviteter i lokalavdelningen börjar.

Se hastighetsplöjningen här