Lokal mat och hållbarhet i fokus på Kyrkås Kulturgård
2022-12-03
Bara ett stenkast från Östersund ligger Kyrkås Kulturgård. Gården erbjuder en unik kulturmiljö för både möten, fest, marknad och café. –Vi har stort fokus på resurshushållning, hållbarhet och lokala samarbeten, berättar Maria Jonmeister som driver gården tillsammans med sin make.
I en av Jämtlands bäst bevarade kulturmiljöer, 15 minuter från Östersund, ligger Kyrkås Kulturgård . Här bor paret Maria och Tobias Jonmeister som är den tionde släktgenerationen med barnen Isabel, Rebecka, Aleksander, Lovisa och katten Bosse.
Highland Cattle
På gårdens åkrar bedrivs ekologisk odling utan konstgödsel och med ekologiskt utsäde. Här betar ett tiotal Highland Cattle kor som producerar ekologiskt nötkött helt baserat på naturbete. Djuren går fritt ute året runt, föder sina kalvar ute på åkrarna och lever uteslutande på den vall och det grönfoder som gården producerar.
Samverkar med lokala matproducenter
Här kan företag och privatpersoner boka konferenser, mat- och hantverkskurser, café och marknadsdagar samt olika festarrangemang. Maten som erbjuds är mathantverk baserat på lokala råvaror i samverkan med lokala matproducenter.
– Vi har stort fokus på resurshushållning, hållbarhet och lokala samarbeten här på gården. Det är ett ganska jämnt bokningsläge med fester och företagskonferenser. Det är högsäsong alla månader utom januari-mars då det är lite lugnare, berättar Maria som precis börjat förbereda för säsongens julbruncher.
Lokal julbrunch
Årets julbrunch består av ca. 15 rätter med tex egenodlad potatis till Janssons frestelse, hemrullade köttbullar från älg och nöt från närområdet, fisk från Börtnan, svamp från egna marker, hembakt tunnbröd och kavring, Skärvångens ostar och lokalproducerade korvar, hembakta kakor samt hempressad varm, kryddad äppelmust från egna äppelträd.
Omsorg för naturresurserna på gården
Man har även ett utarbetat hållbarhetstänk på gården. Utöver samarbeten med lokala livsmedelsproducenter så odlas egen potatis samt jordärtskockor på gården och man har ett stort fokus på resurshållningen. Gården är helt självförsörjande på el och värme tack vare solcellspaneler på ladugårdstaket. Boningshus och gårdskök värms upp av träflis samt ved från den egna skogen.
– Vi bedriver ett certifierat hållbart skogsbruk genom PEFC på våra 500 hektar produktiva skogsmark, våra träd binder 2500 ton koldioxid per år, vilket motsvarar 1000 bilars årliga utsläpp, berättar Maria.
De bilar och traktorer som används i verksamheten drivs uteslutande av elhybriddrift eller fossilfri diesel. Som en del i hållbarhetsarbetet har man även ett samarbete med den lokala ICA Maxi-butiken för att minska matsvinnet. Mat som är på väg mot ”bäst-före-datumet” tillagas, fermenteras eller konserveras i gårdsköket i stället för att kastas.