Redig Mat, lokal förankring och framtidens beredskap – Vasakull gård i Bräkne-Hoby

På en liten gård i Bräkne-Hoby driver Jennie Abramsson och Filip Petersson Vasakull gård – ett modernt äggproducerande lantbruk med fokus på lokal matförsörjning och beredskap. Genom sitt engagemang i Redig Mat visar de hur småskalighet och robusthet kan gå hand i hand.

När Jennie och Filip köpte Vasakull gård 2019 hade de bara några höns hemma på hobbynivå. Idag har de 5200 frigående höns – och planerar att utöka till nästan 8 000. Verksamheten är i dag en viktig leverantör av färska ägg till flera lokala butiker i Blekinge.

– Vi kände dem som bodde här tidigare, och när de sa att de skulle sälja blev vi nyfikna direkt, berättar Jennie. Vi började undersöka vad det skulle innebära att ta över och starta eget. Till slut sa vi upp oss från våra jobb och körde i gång.

Nu är det butikerna som kontaktar oss

Från början var det svårt att veta om deras affärsidé skulle hålla. Jennie beskriver känslan som att vara telefonförsäljare när hon ringde runt till butiker för att erbjuda deras ägg. Men responsen var överraskande positiv – både ICA Maxi i Ronneby och ICA Bräkne-Hoby var på direkt.

– Nu är det istället butiker som kontaktar oss, säger Jennie. Det är en enorm skillnad jämfört med starten.
Det var just Maxi Ronneby som först informerade dem om Redig Mat, en satsning för att lyfta lokalproducerad mat i Småland, Blekinge och på Öland. Jennie och Filip hade inte hört talas om initiativet tidigare, men blev snabbt engagerade.

– Vi tycker det är jättebra, säger Jennie. Men jag tror många konsumenter vet inte vad Redig Mat är. Där finns det potential för mer synlighet och information.

Viktigt med livsmedelsberedskap

På Vasakull gård finns också en stark medvetenhet om livsmedelsberedskap. Gårdsbutiken har självbetjäning och möjligheter till både Swish och kontantbetalning, vilket gör att den kan fungera även vid strömavbrott. Ett dieselaggregat finns på plats för att hålla gården igång om elen försvinner.

– Vi tänker mycket på det förebyggande: smittskydd, hygien, och att ha en buffert om något händer, säger Jennie. Det är en känslig verksamhet – det kan räcka med fågelinfluensa för att man måste slakta ut hela besättningen.

Deras satsning på att sälja direkt till butik och till konsument är ett viktigt bidrag till lokal robusthet. Att äggen inte behöver transporteras långa sträckor gör skillnad – både för miljön och för beredskapen.

– Ägg innehåller nästan allt man behöver, säger Jennie. Det är en fantastisk livsmedelsresurs.

 

Hej! Om du är intresserad av det här ämnet, logga in på Mina Sidor och uppdatera vilka områden du är intresserad av, så får du ett mail när LRF publicerar något om det.