Livsmedelsproducent i fokus: Peter och Simon ser ljust på framtiden
2024-11-01
Hela gänget var samlat vid de dagsgamla kalvarna på gården i Kärrabo, strax utanför Bergkvara, när vi kom på besök. Peter Johansson, hans son Simon, sambon Anna, hennes dotter Lykke samt deras pyttelilla hund Britta – en blandning av Jack Russel, Shih Tzu och strävhårig tax – var alla på plats. Nu ska vi få se hur deras ombyggnad har blivit och prata lite om hur den har förändrat deras liv.
Berätta lite om din gård
– Man kan säga att verksamheten står på fem ben: mjölkproduktion, köttuppfödning, växtodling, skog och entreprenad. Gården har en total areal på 400 hektar, uppdelad på tre gårdar. Av detta är 185 hektar egen mark. Vi är självförsörjande på foder till djuren och säljer en del, berättar Peter. Vi producerar ungefär 3500 liter mjölk per dag som vi levererar till Arla, men produktionen är ännu inte helt optimerad efter ombyggnaden. Tjurarna föds upp på gården i Rotavik och skickas till KLS i Kalmar. På vintern arbetar vi med skogsbruk och snöröjning som en del av entreprenaden.
Gården drivs av Peter, hans söner Simon och Carl samt Peters sambo Anna. Förra året gjorde Peter en stor investering – en total ombyggnad av mjölkstallet.
Vad har ni gjort för investering
– Vi planerade ursprungligen att bygga ett helt nytt stall, men det blev lite problematiskt eftersom en ny motorväg planerades över den ursprungliga gården, berättar Peter. När en närliggande gård blev till salu öppnades nya möjligheter, och köpet ledde till att vi renoverade det befintliga stallet på den nya gården istället för att bygga nytt, vilket sparade oss en betydande summa pengar.
Hur såg processen ut?
Renoveringen påbörjades sommaren 2023, och både Peter och hans söner Carl och Simon deltog i arbetet tillsammans med några snickare. Arbetet krävde mycket insats men avslutades lyckligt när djuren flyttades in i november samma år. Trots de utmaningar som uppstod under renoveringsprocessen är de mycket nöjda med resultatet, särskilt när det gäller djurvälfärden.
– Vi har satsat på innovativa lösningar som flexibla båsavskiljare för att minska risken för skador på djuren. Renoveringen har skapat mycket bättre arbetsmiljöer både för familjen och för djuren. Korna är lugnare, och stallet är designat för att vara ljust och behagligt att arbeta i, berättar Peter.
– Vi har även installerat ett nytt fodersystem för att förenkla det dagliga arbetet samt två mjölkrobotar, fortsätter Peter. Dessa var en viktig investering eftersom de ökar effektiviteten och minskar behovet av manuell arbetskraft. Vi har också en gödselrobot.
Det är en framtidsbransch
Simon, Peters 20-årige son, har varit involverad i lantbruket sedan han var liten och har nu tagit ett större ansvar. Han har studerat på naturbruksgymnasiet i Bräkne-Hoby och ser positivt på framtiden på gården. Han uppskattar friheten i arbetet och kombinationen av att ta hand om djuren och köra traktor.
– Det är verkligen en stor skillnad att inte behöva stiga upp klockan fyra på morgonen, säger Simon. Jag förstår inte hur de klarade av att arbeta i de gamla ladugårdarna. Jag ser verkligen lantbruket som en framtidsbransch, för folk kommer alltid att behöva mat. Jag vill verkligen fortsätta med den här livsstilen; det är jätteroligt!
Hur ser dagarna ut nu?
– Nu är vi med "full styrka" hos korna vid sjutiden på morgonen för mjölkningen. Så det är jag, Anna, Simon och Lykke när hon är här. Carl är på gården i Rotavik och tar hand om tjurarna morgon och kväll. Sen sköter ju korna sig själva i princip, och då kan vi lägga mer tid på andra saker, som att laga en plog till exempel, berättar Peter.
– Det finns mer tid att planera och tänka framåt nu. Jag ser gärna "bortom målet" – hur allt blir när man är klar med ett projekt och vilka fördelar man kommer att ha då. I stället för att bara se slutet på ett projekt, för då tappar man fart innan man ens är över mållinjen, fortsätter Peter.
Ser ljust på framtiden
Trots de höga kostnaderna för att renovera stallet ser Peter positivt på lantbrukets framtid.
– Med de här nya tekniska lösningarna på plats och en familj som är engagerad i verksamheten tror jag att gården har stora möjligheter att fortsätta utvecklas. Det är lite mer som ett vanligt sju till fyra-jobb, och man har till och med tid att vara ledig ibland, menar Peter.
– Jag vill fortsätta växa och utveckla verksamheten. Det är alltid viktigt att ha tydliga mål, och just nu fokuserar vi på att förbättra detaljerna – allt från skörd till maskinunderhåll. Simon har flyttat in i ett hus på mjölkgården och är redo att ta över mer ansvar i framtiden, och Carl bor på gården där vi föder upp tjurarna. Så hopp om framtiden finns det, avslutar Peter.
Vill du se hur bygget gick kan du följa processen på Simons TikTok-konto: https://www.tiktok.com/@storabonen/video/7244036608159190299?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7312772421383423493
De drygt 100 mjölkkorna trivs bra i det luftiga stallet
Två mjölkrobotar installerades vilket medför att arbetsdagen numera börjar klockan sju och inte klockan fyra.
- Det är så harmoniskt i stallet nu, säger Anna som tar hand om korna varje dag.
En av de nyfödda kalvarna som ska få gå ut till de andra i lösdriften när den lärt sig dricka