Livsmedelsproducent i fokus – Johan Svensson i Eneryda, en förebild för unga lantbrukare
2024-11-25
I det natursköna Eneryda driver Johan en gård med både mjölkproduktion och skogsbruk. Med sina drygt 50 mjölkkor, totalt cirka 200 djur, och odlingar på 180 hektar är gården en betydande del av bygden. Här berättar Johan om sin vardag, utmaningar och framtidsvisioner.
Berätta lite om din gård och verksamhet!
– Vi har drygt 50 mjölkkor som hålls uppbundna, och vi behåller alla djur som föds här. Totalt är det ungefär 200 djur på gården. Vi odlar på 180 hektar, varav hälften är betesmark. Dessutom driver vi skogsbruk. Det är ett intensivt arbete men också givande. Vi försöker hålla gården i gott skick och arbetar kontinuerligt med att underhålla marker, diken och vägar i bygden.
Du nämner att grisarna är ett problem. Vad ställer de till med?
– Ja, tyvärr har vi enorma problem med vildsvin. De förstör åkrar, grödor och lämnar efter sig stora ojämnheter som skadar maskinerna. Skadorna påverkar inte bara odlingarna utan också kvaliteten på djurens foder, vilket i sin tur försämrar deras hälsa och mjölkproduktion. Det är frustrerande eftersom det känns som att man aldrig får bukt med problemet, och det påverkar hela verksamheten.
Vad är det som driver dig? Vad tycker du är roligast?
– Det är nog helheten som driver mig. Det är friheten i att vara egen företagare, även om det innebär långa dagar och hårt arbete. Jag är fjärde generationen på gården, och det känns meningsfullt att få fortsätta traditionen. Dessutom är det roligt att min son, som är ung än så länge, redan visar stort intresse för gården. Det ger hopp inför framtiden.
Skulle du se att vara livsmedelsproducent är en framtidsbransch?
– Absolut. Mat måste alltid finnas på bordet. Jag hoppas verkligen att vi aldrig kommer till en punkt där vi ersätter riktig mat med piller. Svenskt lantbruk är en framtidsbransch, och jag tror att efterfrågan på lokalt och hållbart producerad mat bara kommer att öka.
Hur ser du på framtiden för din verksamhet? Har du planer på utveckling?
– Vi har gjort flera stora investeringar de senaste åren, bland annat byggt ett nytt stall 2020. Just nu tar vi det lite lugnt och utvärderar läget innan vi planerar nästa steg. Vi försöker dock hela tiden förbättra det vi har och underhålla gården så att den är hållbar för framtiden.
Vad skulle du vilja ge för råd till unga lantbrukare som är nya i branschen?
– Fokus ska ligga på djuren – det är de som bär upp hela verksamheten. Välmående och produktiva djur är avgörande för ekonomin. Det krävs också tålamod och en vilja att ständigt utvecklas. Det är ingen lätt bransch, men det är otroligt givande om man hittar rätt balans.
Du är ju medlem i LRF. Vad tycker du är det viktigaste som LRF gör för dig som lantbrukare?
– LRF:s arbete med att bevaka äganderätten är otroligt viktigt. De driver många frågor på både regional och nationell nivå som påverkar oss lantbrukare. Just nu arbetar de intensivt med att stoppa ändringar i grundlagen som skulle kunna äventyra vår rätt att bruka marken. Det är en trygghet att veta att vi har en organisation som kämpar för våra intressen och gör våra röster hörda.
Avslutningsvis, hur ser du på lantbrukets roll i samhället?
– Jag tror att fler börjar förstå vikten av ett starkt svenskt lantbruk. Det handlar inte bara om matproduktion utan också om att bevara landsbygden och skapa en hållbar framtid. Det är ett stort ansvar, men också en stor ära att få vara en del av det.
Johan är en eldsjäl som brinner för sitt arbete och sin bygd. Med sitt engagemang och sin kunskap är han en förebild för både unga och etablerade lantbrukare. Johan vann silverplats som Årets lantbruksföretag på Kugghjulsgalan i Växjö tidigare i höst. Vi önskar honom lycka till med framtiden på gården i Eneryda!