Livsmedelsförsörjningen i Gävleborg får inte bli ett tomtebloss
2025-03-28

Över 100 deltagare samlades i Bollnäs folkhögskola för en dag fokuserad på livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap. En slutsats från dagen är att ett så viktigt ämne får inte bli ett tomtebloss, alltså att det brinner intensivt under en kort tid och sedan glöms bort. Nu måste vi hålla i och hålla ut.
Gävleborgs produktion av livsmedel täcker bara bråkdel av konsumtionen
I Gävleborg produceras endast 1,4 procent av den mat länets invånare äter och det sätter länet i en sårbar situation med tanke på den pågående klimatkrisen, erfarenheter från pandemin och ett storskaligt krig i närområdet.
Hur vi gemensamt ska ta oss on de utmaningar som livsmedelsförsörjning innebär, inte minst i tider av kris, var temat för dagen "Mat i fred och kris - Konferens om livsmedelsförsörjning i Gävleborg" i Bollnäs.
För att säkra livsmedelsförsörjningen vid kris måste vi ha lokal produktion även under fredstid. Det var den röda tråden som löpte genom hela dagen.
Anette Jonsäll, Region Gävleborg, agerade conferencier under dagen.

Kort stoppsträcka men lång startsträcka

Lotta Zetterlund, ordförande LRF Gävleborg, och Jenny Larsson, avdelningschef Länsstyrelsen Gävleborg, satte så att säga ramarna för dagen. Jenny Larsson konstaterade att Gävleborg tyvärr har en låg försörjningsförmåga och att det finns mycket att göra vad gäller livsmedelsförsörjningen. Hon nämnde också att det finns stora behov av investeringar i primärproduktionen. Lotta Zetterlund sade att LRFs medlemmar i Gävleborg har en beredskap och vilja att bidra vad gäller livsmedelsberedskap, men klarar inte av att investera och ställa om själva. För det krävs en lönsamhet inom lantbruket, som inte riktigt finns i dag.
– Stoppsträckan för att producera är oerhört kort, men startsträckan är lång. Därför måste vi börja egentligen i går med frågan hur klarar vi det här framåt, för att trygga att vi har mat även i nästa kris, säger Lotta Zetterlund.
Måste öka produktion och förädling i länet

Britt-Marie Stegs, rådgivare och affärsutvecklare MatVärden, tog över och pratade om lokal matberedskap. Hon berättade bland annat att mjölkproduktionen i Gävleborg täcker strax över vad som konsumeras i form av olika mejeriprodukter. Men vad gäller förädling av mejeriprodukter i Gävleborg ligger den bara på fyra procent. 96 procent förädlas alltså utanför länet. Vad gäller potatis är det bara två procent av den potatis som konsumeras i Gävleborg odlas i länet.
Varje lantbrukare försörjer allt fler personer

Hugo Malm, folkbildare inom livsmedelsberedskap, föreläste om livsmedelsproduktion i Sverige under kris eller krig. Han inledde med att ge en översyn över hur situationen med livsmedelsproduktion har förändrats i Sverige från 1800-talet till nu. Föga överraskande är det drastiskt färre lantbruksföretag som odlar en allt större areal per företag. Vilket innebär att varje lantbrukare ska försörja fler människor, om vi ska nå självförsörjning. Hugo Malm nämnde också broschyren ”Om krisen eller kriget kommer – till Sveriges lantbruksföretagare” som du kan ladda ner.
Hur får man till verklig förändring?

Niklas Laninge, psykolog och expert på beteendedesign, föreläste sedan om beteendeförändringens roll inom hållbarhet. Hur får man till verklig förändring, var hans centrala fråga. Hans avstamp var ”Gävleborgs handlingsplan för Sveriges livsmedelsstrategi 2018-2030” och han gjorde några nerslag i den utifrån beteendeförändringar som kan krävas för att uppnå handlingsplanens mål.
Hämta kunskap och knyta kontakter

Gävleborgs landshövding Carina Ståhl Herrstedt var på plats i Bollnäs hela dagen för att bilda sig en bättre uppfattning om frågan om livsmedelsförsörjning och knyta kontakter.
– Livsmedelsförsörjning och beredskap är så mycket i ropet nu. Det här är något som vi förväntar oss att medborgare har i åtanke och då är det förstås viktigt att vi som myndighet också arbetar med de här frågorna och skaffar oss kunskap och kontakter. Jag är här för att hämta kunskap och tycker det här är ett jätteintressant ämne, säger Carina Ståhl Herrstedt.
Konkurrenskraft och lönsamhet är nyckeln
Under eftermiddagen fick deltagarna välja mellan en rad olika pass. Vi återger här bara ett litet urval.

Jeanette Elander och Karolin Rask, LRF, höll i passet ”Vem är ansvarig för beredskapen i lantbruket?” Deras utgångspunkt var att en konkurrenskraftig och lönsam livsmedelssektor är en förutsättning för att lyckas med att öka vår beredskap vad gäller livsmedel. Lantbrukare ska givetvis göra sitt för att bidra till en ökad livsmedelsberedskap, men de varken kan eller vill ta hela bördan. De gav tips till åhörarna vad de kan göra på sina gårdar för att öka den egna beredskapen, t.ex. identifiera beroenden och risker.
Många vill men få kan

I ett annat pass vände sig Karin Mickelmats, ordförande LRF Ungdomen Gävleborg, till de församlade med frågan: ”Vem ska mata oss i framtiden?” och undertiteln ”unga lantbrukares syn på framtidsmöjligheterna i branschen”. Hon jobbar på en gård som hon hoppas och tror att hon kommer kunna ta över, men det är inte så för alla, även om vilja att ta över finns. Karin hänvisade bland annat till LRF Ungdomens ”Rapport om ägar- och generationsskifte” från 2023.
– Det är ett stor utmaning för många unga som skulle vilja komma in i de gröna näringarna och kanske ta över en gård, inte minst tillgången till kapital. Lantbruket är en kapitalintensiv bransch som skapar stora utmaningar. Men vi är många som vill ta över om vi bara får chansen, säger Karin Mickelmats med framtidstro.
Karin skickade till sist med tre förhoppningar. Låt oss hjälpas åt att: öka kunskapen om de gröna näringarna, ”förenkla” ägarskiften (framför allt till unga), och låt oss arbeta för en högre lönsamhet.
Paneldiskussion
Dagen avrundades med en panel med fyra deltagare under titeln: ”Under livsmedelsproducenters synvinkel”. Diskussionerna handlade om företagsamhet på landsbygden, hur man kan lyckas med sitt företagande, och beredskap.

Får inte bli ett tomtebloss

Lotta Zetterlund sammanfattade dagen med hänvisning till att frågan om livsmedelsberedskap inte får bli ett tomtebloss, som någon hade uttryckt det. Med andra ord får det inte bli en fråga som uppmärksammas mycket under kort tid men sedan slocknar ut och glöms bort.
– Vi måste orka att hålla i frågan, hålla den aktuell och arbeta med den, säger Lotta Zetterlund.
Marknad med lokal mat
Under pauserna och efter programmet var klart kunde deltagarna besöka en marknad med lokala produkter.




Dagen var ett samarrangemang mellan LRF Gävleborg, Länsstyrelsen Gävleborg, Matvärden och Region Gävleborg.






