Lantmäteriets köer kostar Jan och Kerstin 30 000 kr i månaden

Clara Hyltbäck, 2024
Kerstin och Jan Bertilsson. Foto: Clara Hyltbäck.

Köerna till Lantmäteriet varierar stort över landet, men för Jan och Kerstin Bertilsson i Veddige har den långa väntetiden i Varberg resulterat i räntekostnader på 30 000 kr i månaden. Paret vände sig till LRF Halland för att få hjälp. De skickade en skrivelse som regionstyrelsen genast tog tag i.

Den utdragna processen påverkar både den blivande köparen och Jan och Kerstin. Jan och Kerstin har fått förslag på olika lösningar, men dessa lösningar är långt ifrån ideala.  

- Vi har blivit föreslagna lösningen att man skulle kunna arrendera ut skiftena som vi tänkt att sälja. Jakten kan man lösa på det viset men inte skötsel av skogen. Det är ju inte säkert att vi skulle sköta den på samma sätt som köparen och vi vet ju inte om köpet går igenom, dessutom är det ju vem som står för risken om något skulle hända, exempelvis brand eller storm, säger Jan Bertilsson.  

Väntetiden på 20 månader skapar frustration 

För närvarande är väntetiden på Lantmäteriet i Varberg hela 20 månader. Trots att två nya lantmätare har anställts har köerna inte minskat. Jan och Kerstin anser att det är orimligt att behöva vänta så länge och ifrågasätter varför vissa byggfirmor verkar få förtur i kön. 

- Vi vet att vi bor i en expansiv kommun med många bygg- och infrastrukturprojekt men vi tycker inte att det är rimligt att vi får vänta nära två år, varför ska firmor som bygger hus på spekulation ha gräddfil och gå ”före” i kön, vi är också företagare, säger Jan Bertilsson.  

LRF Halland tar strid för kortare handläggningstider 

Jan och Kerstin har vänt sig till LRF Halland för hjälp med att korta handläggningstiderna. Krister Stenberg från regionstyrelsen har diskuterat problemet med Lantmäteriet i Varberg och konstaterar att de långa köerna delvis beror på att Varberg har ett kommunalt lantmäteri, vilket gör att de inte kan skicka ärenden vidare till andra delar av landet. 

- Vi har haft en diskussion med Lantmäteriet i Varberg och vi ser att det är långa köer, tidigare har de samarbetat med Halmstads kommun men det blev det stopp på så nu kör de allt själva, de är ju inte en del av det statliga Lantmäteriet utan Varberg är ett kommunalt lantmäteri vilket gör att de då gör allt i ärendena och inte har möjlighet att skicka ärendena vidare. Arbetet men en översyn av regelverket är också påbörjad, säger Krister Stenberg.  

Även LRFs kommungrupp i Varberg har blivit involverad i frågan och de kommer att lyfta frågan tillsammans med politikerna i kommunen. 

Ojämn handläggningstid mellan kommuner skapar problem 

Paret anser att en handläggningstid på sex månader vore rimligare och påpekar att andra kommunala Lantmäterier klarar av det, bland annat har Borås en handläggningstid på mellan 1–22 veckor och i Göteborg så tar det runt 2–3 månader.  

Dags för förändring – minska Lantmäteriets köer nu 

De långa handläggningstiderna hos Lantmäteriet i Varberg är inte bara ett problem för Jan och Kerstin, utan för många andra i liknande situationer över landet. Det är hög tid att myndigheter och organisationer tar ansvar och arbetar för kortare handläggningstider. Jan och Kerstin Bertilsson hoppas att deras kamp kan bidra till en förändring som gynnar alla. 


Som medlem har du möjligheten att påverka LRF inte bara genom att skriva en motion som går från lokal- och kommunavdelningen till region- eller riksförbundsstämman. Du kan även vara aktiv och påverka året om genom att skriva i vår "Förslagslåda".


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00