Lantbruket kan slippa stämplas som miljöfarlig verksamhet

Bild 1 Palle Borgström, LRFs nye förbundsordförande
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

Miljötillståndsutredningen föreslår flera viktiga förändringar, bland annat stora justeringar i hur tillstånd prövas, en EU-anpassning av prövningsnivåerna samt att jordbruk och livsmedelsproduktion inte längre ska klassas som miljöfarlig verksamhet.

Den 21 januari 2025 presenterades Miljötillståndsutredningens betänkande, som innehåller omfattande och genomgripande förslag för att reformera miljöprövningsprocessen i Sverige. Utredningen föreslår bland annat att lantbruk och livsmedelsproduktion inte längre ska klassificeras som miljöfarlig verksamhet, vilket markerar en viktig förändring i synen på dessa näringar.

En ny prövningsmyndighet och EU-anpassade regler

Ett av de förslagen i utredningen som innebär störst förändringar är inrättandet av en helt ny prövningsmyndighet som ska ersätta de nuvarande miljöprövningsdelegationerna vid länsstyrelserna. Den nya myndigheten ska pröva alla verksamheter, inklusive de som idag prövas av mark- och miljödomstolarna. Utredningen föreslår också att Sverige ska anpassa sina prövningsnivåer till EU:s regler, vilket innebär att nationella krav på miljöprövning endast ska ställas i undantagsfall.

LRF är positiva till förslagen

LRF ser positivt på flera av utredningens förslag men betonar samtidigt att det är svårt att i dagsläget värdera alla konsekvenser av förslagen och kommer att studera dem närmare. 

-  Att utredningen föreslår att lantbruk och matproduktion inte längre ska stämplas som miljöfarlig verksamhet är en viktig och mycket positiv signal. Om det blir verklighet är det ett litet med viktigt steg som markerar att våra näringar ses som en tillgång och inte en belastning eller ett problem. Det är verkligen på tiden och något som våra medlemmar länge önskat, säger Palle Borgström. 

Efterfrågat av medlemmarna

LRF:s medlemmar har länge efterfrågat en enklare, tydligare och effektivare process för miljötillstånd. De viktigaste behoven inkluderar kortare handläggningstider, tydlighet i vad en ansökan ska innehålla, en likartad process och krav oavsett var i landet verksamheten finns, samt en förutsebar process utan sena krav och invändningar. En dialog med prövningsmyndigheten genom hela processen är också avgörande för att undvika onödiga överklaganden.

- Miljöprövningarna har blivit alltmer omfattande, samtidigt som det är allt svårare att förutse vad en ansökan ska innehålla och hur lång tid en prövning kommer att ta. Kostnaderna har också ökat dramatiskt för de olika underlag som krävs. Det är en utveckling som måste brytas. Det är avgörande för en ökad produktion, stärkt konkurrenskraft och vår livsmedelsberedskap, säger Palle Borgström.

Utredningens förslag i korthet

  • Ny prövningsmyndighet: En ny myndighet föreslås ersätta de nuvarande miljöprövningsdelegationerna.
  • EU-anpassade regler: Förprövning av verksamheter och åtgärder ska endast ske i den utsträckning som EU-rätten kräver.
  • Tydligare ansökningsprocess: Företagen ska få tydligare riktlinjer för vad en ansökan ska innehålla och varje steg i processen ska ha en tidsfrist.
  • Enklare tillståndsförfarande: Ett enklare förfarande föreslås för ändringar och omprövningar av befintlig verksamhet.