Lantbruket i norr för ”dummies”
2024-11-26
Det upplevs ofta att tjänstemän, beslutsfattare och allmänhet saknar grundläggande kunskap om modernt jordbruk. LRF Nord har därför tagit fram en ”grundkurs” i jordbruk med fokus på förutsättningarna i de fyra nordliga länen.
Under hösten har en kortfattad och informativ broschyr tagits fram. Broschyren, med namnet ”Lantbruket i norr för dummies”, beskriver jordbruket i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.
– LRF Nord vill med denna broschyr göra ett försök att ge basfakta kring jordbruket i de fyra nordligaste länen, men också ge kunskap kring olika branscher och produktionssätt. Vår ambition är att på detta sätt förbättra kunskapen kring det vi brinner för. Det norrländska jordbruket, skriver Håkan Nilsson, sakkunnig inom livsmedelsproduktion i norr och som är initiativtagaren till broschyren.
Jordbruk har alltid sin grund i förutsättningar. I norr har vi gott om mark och vatten samtidigt som klimatet i begränsad omfattning lämpar sig för spannmålsodling. Därför blir kött- och mjölkproduktion baserad på vallodling dominerande. I norr består endast 1% av länens yta av jordbruksmark vilket gör att varje hektar blir extra värdefull.
En stor del av broschyren ägnas åt djurhållning, med beskrivningar av mjölkkor, köttdjur, grisar, får och höns. Här beskrivs de olika raserna, deras specifika egenskaper och hur avelsarbete har lett till friskare och mer produktiva djur. För den som är intresserad av mjölkproduktion finns det även en djupdykning i hur mjölk används och förädlas till olika produkter. Samt hur viktig betesmarken är för ekosystemet och hur den bidrar till biologisk mångfald.
Med ”Lantbruket i norr för dummies” hoppas LRF Nord kunna höja kunskapsnivån hos de som inte är direkt kopplade till modernt jordbruk, men som har stor betydelse för de gröna näringarna i form av beslutsfattare, tjänstemän och inte minst konsumenter.
Du hittar den digitala broschyren som pdf här >>
Här hittar du mer information och fördjupning om lantbrukets historia "Jordbruket i siffror 1866-2007" >>