Lantbruk är framtidsbranschen

Premieelev Alicia Frisk
Idag jobbar Alicia Frisk på en mjölkgård med 500 mjölkande djur.

Alicia Frisk heter årets premielev i Örebro län. Hon kommer ifrån Fjugesta och har gått på Karolinska / Kvinnersta. Även om Alicia inte är uppvuxen på gård var det ganska självklart att hon skulle välja den gröna näringen.

– Sedan jag var liten har jag alltid varit intresserad av djur och jag känner att chanserna för ett bra jobb finns i lantbruksbranschen, säger Alicia.

Vad hände? Hon växte upp i samhället. Inte på en gård med spannmål eller djur. Men idag arbetar hon på en mjölkgård med 500 mjölkande djur. Svaret ligger i motiveringen:

"Alicia började sin gymnasieutbildning på Djurvård med ett gediget djurintresse. Under de tre år som hon har gått utbildningen har intresset för lantbruksdjur växt. Nu under sitt tredje år på gymnasiet har intresset mer och mer riktats mot mjölkproduktion. Under sin lärlingstid nu under vårterminen har hon praktiserat på flera mjölkgårdar och får sommarjobb på en av gårdarna. Alicia är intresserad av djuren, hon är vetgirig och vill lära sig så mycket som möjligt om produktionen."

– Jo, det är väldigt annorlunda, skrattar hon. Men jag måste säga att det är skolan, lärarna och studiebesöken som bidragit och förändrat mig. Jag känner verkligen att jag utvecklats och trivs otroligt bra. Det är inte samma sak varje dag utan det händer alltid något nytt. 

Alicia Frisk hoppas att fler hittar in till de gröna näringarna. Men det krävs ett och annat. Hon tycker att hela branschen måste sluta upp och göra mer reklam för att synas och locka fler till alla spännande yrken inom näringen. 

– Många vill veta var maten kommer ifrån och här är skolan viktig. Jag tror på fler besök i verkligheten. Studiebesök på gårdar och hos de som gör maten. För mig har skolan bidragit till att jag ändrat synen på lantbruk. Just nu fortsätta att jobba på gård, sen får vi se vad som händer.

I mitten av november bär det så av till en ledarskapsutbildning med övriga premieelever till konferensanläggningen Sånga-Säby på Ekerö utanför Stockholm, ett pris Alicia verkligen ser fram emot.