Länsstyrelsens remiss gällande kulturreservatet Krigsflygfält 16 på Brattforsheden rör upp känslor

Krigsflygfält 16, Brattforsheden
Krigsflygfält 16. Foto: Kim Bergman

Sedan 2003 har Krigsflygfält 16 på Brattforsheden varit ett kulturreservat som markägare, föreningar, kommuninvånare med flera, under harmoniska omständigheter, brukat och vistats i. Nu föreslår länsstyrelsen att ändra föreskrifterna med motivering att förändringarna är nödvändiga för en långsiktig och hållbar förvaltning och utveckling av de utpekade kulturhistoriska värdena. Något som väcker kritik från olika håll.

LRF lämnar remissyttrande

I samband med Länsstyrelsens remiss ”Förslag till nya skäl och ytterligare inskränkningar för kulturreservat Krigsflygfält 16 Brattforsheden” har flera kritiska röster höjts. Olika parter motsätter sig förslaget och anser att man lägger en död hand över ett område som bidrar till en levande landsbygd och att det dessutom skulle innebära större inskränkningar på brukanderätten. LRF Värmland är en av de parter som är kritiska till förslaget och har lämnat ett remissyttrande. 

- Om man ska summera vårt remissyttrande i korthet handlar det dels om att man inte involverat markägarna, vilket man enligt Riksantikvarieämbetet är skyldig att göra. Sedan blandar man också in naturvård och naturvärden i remissen trots att motiveringen och bakgrunden till remissen enbart handlar om kulturhistoriska värden. I tillägg är inte remissunderlaget i dagsläget komplett då det saknas bilagor man hänvisar till, säger Erik Forsberg, Regionordförande LRF Värmland. 

Utöver det som står i remissyttrandet finns det även andra aspekter LRF Värmland ställer sig frågande och kritiska till. 

- Området är idag väldigt aktivt med många olika intressenter som har glädje och nytta av det. I bygden kretsar mycket kring det här området som man nu mer eller mindre vill lägga en död hand över. Vi anser att det är viktigt med en levande landsbygd och att områden som dessa måste få brukas. På samma sätt som att det finns lekparker, fotbollsplaner och fritidsgårdar i städerna. I tillägg skulle förslaget dessutom innebära större inskränkningar på brukanderätten. Vi har markägare som har god kunskap om markerna och hur de bör brukas på bästa sätt för att uppnå syftet med reservatet. Det här förslaget blir som en misstroendeförklaring mot dem och deras kunskap, fortsätter Erik Forsberg.

Hangar, Krigsflygfält 16, Brattforsheden
En av flygklubbens hangarer på Krigsflygfält 16. Foto: Kim Bergman

Flera kritiska parter

Förutom LRF har även invånare i bygden, Transportstyrelsen, Brattforshedens flygklubb, Karlstad kommun, Filipstads kommun och markägarna lämnat kritiska remissyttranden. Jan Johansson är en av markägarna som engagerat sig. Han delar Erik Forsbergs syn och framför ytterligare resonemang.  

- Vi har brukat den här marken under lång tid och skapat de värden som finns där idag. Vi har väldigt god kunskap om området och jag kan tycka att Länsstyrelsen borde vara intresserade av att ta tillvara på den kunskapen. Särskilt med tanke på att skötseln av skog i många skyddade områden i Sverige är eftersatt. Om man vill vidta åtgärder som dessa borde det utvecklas ett system med en tilltro till markägarna, där det finns en frivillighet och ekonomiska incitament, säger Jan Johansson. 

Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se
010-184 26 28