Länsstyrelsen Örebro satsar stort på stöd till täckdikning - ansök före 30 november!

Täckdikning åkermark i Östergötland. Fotograf Caroline Andersson.
Totalt 25 miljoner kronor är avsatta till täckdikning hos Länsstyrelsen Örebro, vilket är en högre summa än i andra län.

Ett nytt investeringsstöd till täckdikning togs fram till denna CAP-period, ett stöd som välkomnas av LRF. En bra struktur på marken med en väldränerad jord är grunden både för bra skördar och för miljön. Täckdikning är eftersatt på många håll, men med ett bidrag i form av investeringsstöd så är det läge att göra slag i saken.

Det tycker även länsstyrelsen i Örebro län som nu utlyser en ny ansökningsperiod gällande investeringsstöd till täckdikning, för att kunna dela ut så mycket pengar som möjligt till lantbrukarna. Ansökningsperioden sträcker sig fram till den 30 november 2024. Totalt 25 miljoner kronor är avsatta till täckdikning, vilket är en högre summa än i andra län. LRF Örebro träffade Thomas Börjesson, enhetschef på Länsstyrelsen Örebro, och passade på att fråga om hur de resonerar runt täckdikningsstödet och hur det gått hittills.

Varför tycker Länsstyrelsen att det är viktigt att prioritera täckdikningsstöd?

- Länsstyrelsen har i uppdrag att bidra till en ökad, hållbar livsmedelsproduktion i länet. Vi ser att täckdikning bidrar till ett mer hållbart lantbruk, med ökad och mer stabil avkastning. Täckdikning bidrar till bättre växtföljd som i sin tur leder till högre skördar vilket i förlängningen bidrar till en ökad livsmedelsproduktion i länet.

Vad tycker du om responsen så här långt? 

- Responsen har blivit över förväntan med fler än 40 inkomna ansökningar under våren, vilket vi är mycket glada för. Vi ser det som en långsiktig investering för livsmedelsproduktionen i Örebro län.

Vad tror ni om tidsplan framåt, när kommer de första utbetalningarna?

- Nu är vår första prioritet att handlägga alla inkomna ansökningar så fort vi bara kan. Utbetalningarna kommer vi igång med allteftersom de sökande blir klara med sina investeringar. Nu och fram till sista november har vi ytterligare en utlysning för täckdikning och energiskog men även en utlysning för stallbyggnader.

Läs mer om investeringsstöden på Länsstyrelsens webbplats >>