Länsstyrelsen har ett ansvar

Tjänstepersoner på regelsafari hos lantbruksföretagare
Gott om regler finns det. bara inom området odla ska man hålla reda på 72 stycken och kring gödsel finns 59.

”Lantbruket har en nyckelroll för vår beredskap och landets livsmedelsförsörjning. Och vi har ett särskilt uppdrag att arbeta för att hitta och genomföra regelförenklingar i lagar och förordningar som rör företagare” slog landshövdingen fast när hon öppnade Regelsafarin på Gotland.

Nog var det februarimorgon när alla samlades på Ajmunde gård i Gerum. Kvicksilvret dansade runt minus en grad till plus en. Duggregnet växlade fram och åter till snöblandat i byarna. Men det var en välklädd skara som rustat sig inför en heldag på södra Gotland.

Victor Ejdertun hälsade välkommen och berättade tillsammans med pappa Erik om den anrika gårdens historia, generationsskiftet, utmaningar och framtiden där syskonen Mattias och Victor för traditionen vidare.

– Vi ska naturligtvis se att företagare följer lagar, regler och förordningar, men vi har också ett ansvar att arbeta för att stärka vår beredskap. Vi har också ett främjandeuppdrag där ska underlätta i vardagen, för vi vill gärna se fler lantbruksföretagare med framtidstro, sa landshövding Charlotte Petri Gornitzka.

Till Ajmunde gård hade förutom landshövdingen ett 40-tal tjänstepersoner från Länsstyrelsen och region Gotland mött upp vid sidan av regionråd och riksdagsledamöter. Uppdelade i grupper fick de gå runt mellan olika stationer och möta olika regelområden för verksamheten.

– 800 regler, eller vad det var. Hade ingen aning om att en mjölkbonde ska kunna hantera så många. Detta var verkligen en ögonöppnare. Många regler är överlappande, men värre är när vi har regler som motverkar varandra. Klart att vi måste rensa, sa riksdagsledamot Hanna Hanna Westerén (S) som är uppvuxen i socknen.

– Att öka produktionen med 50 procent är egentligen inga större svårigheter. Det som hindrar är att många regelverk är föråldrade. Det följer inte med tiden och tar inte hänsyn till utvecklingen med större maskiner och större djurenheter. Vi blir färre som ska producera mer, konstaterade Mats Ekström, ordförande i Arla på Ön.

Vid en avslutande och värmande kopp kaffe var alla eniga om att detta var starten för fortsatt dialog och ett utvecklingsarbete där gotländska lantbruksföretagare och myndigheterna tillsammans ska hitta ett rådgivande och stöttande arbetssätt som ger framtidstro.