Lägg Astek på minnet
2024-07-31
Potatisen är en kär gammal knöl. Men Andreas Wiklund som driver Stora Tollby Trädgård öster om Visby på Gotland har bestämt sig för att ta med potatisen på en resa, och han är på god väg med nya sorter.
Produktutveckling och sortimentutveckling. Två viktiga ben för Andreas Wiklund som driver Stora Tollby Trädgård AB sedan 2006. Hans erfarenhet och historia sträcker sig annars tillbaka till 1996 då han sommarjobbade för första gången på gården, hos de tidigare ägarna.
Potatis är något han nischat in sig på. Men Andreas har tagit steget från att odla bulk till att i dialog med grossister och restauranger ta fram en råvara, ett livsmedel de vill ha.
Restauranger och storkök
– Jo, vi har gått från att odla butikens lockvara som kostade under kronan kilot till en premiumprodukt. För den bättre restaurangen vill ha en bra potatis. Potatisen är viktig, inte minst för kundernas upplevelse av måltiden. En bra potatis lyfter vilken köttbit som helst, menar Andreas.
– Vi är väldigt nischade mot restaurang och storkök. Vi odlar ett tjugotal potatissorter i dag och försöker möta efterfrågan. Så vi prövar ofta nya sorter för att lära oss mer men också för att hitta det kunderna vill ha. För restaurangen är ofta struktur och textur viktigt. Våra smaker utvecklas också.
Sortimentutveckling
En produktutveckling har varit att sortera ut småpotatisen. Tidigare var den svårsåld. Nu har den fått namnet delikatesspotatis. Numera odlar Andreas sorter som får exakt 30-40 millimeter stora knölar. Kunderna finns ofta inom restaurang och storkök men även i privathushållen.
– Snackspotatisen har blivit en starter på festen. Sätt på ugnen. Häll lite olja på en långpanna och sprätta upp påsen. Efter 20 minuter river du lite parmesan eller strör flingsalt över, lockar han.
Sortimentutvecklingen är han annars mest nöjd över. För 15 år sedan var utbudet begränsat till fast eller mjölig potatis. I bästa all visste konsumenten att det fanns King Edvard. Kanske Bintje. Idag finns sorter som Amadine, Mandel och Sparris. Det kan till och med vara potatisprovningar.
Tror på Astek Gold
– Nu provodlar vi Astek Gold. En spännandes sort. Väldigt gul i köttet, blir bra som mos och även klyftad. Den har en fylligare smak, åt det sötare hållet. Bra att hantera och verkar gå hem i restaurangköken, summerar Andreas.
Restaurangerna efterfrågar ofta olika specialsorter. Med struktur i arbetet och ett rejält kyllager går det att möta efterfrågan. Inne i lagerhuset finns tre rum och i varje rum ryms 1000 ton potatis. Det krävs. Gården producerar så pass mycket att varje svensk kan få cirka ett halvt kilo potatis per person.
Byter mark för potatisodling
Potatisodlingen på gården är nästan på 200 hektar. I stället för att arrendera eller köpa mer mark samarbetar de på olika sätt med cirka 15 andra gårdar. Vanligtvis byter de mark och går in i växtföljden med ettåriga kontrakt för mark som lämpar sig.
Att det är en stor utmaning att driva lantbruksföretag på en ö och ”exportera” 90 procent av skörden till fastlandet är ingen överdrift. Så transportfrågan är något som berör Andreas och många av hans kollegor på ön. Med 100 kilometer till fastlandet krävs en båtfärd.
Gotland, en del av Sverige!
– Allt vi köper in ska fraktas hit och när vi ska leverera ut till kund ska det fraktas på båt. Så transportfrågan påverkar oss i allra högsta grad. Vi är ju en del av Sverige och borde ha samma kostnader och förutsättningar som alla andra, som att även våra varor skulle transporterats på landsvägen.
Andreas tycker det är en orimligt stor skillnad i kostnad för frakten, bara för att lastbilen ska gå med båt från Gotland. Han funderar på om inte Trafikverket skulle få ansvaret för Gotlandstrafiken som då kunde bli en vanlig vägfärja, som mellan öarna nära fastlandet.
Samverkan ger energi
– Vi straffas i båda ändarna. Allt vi köper in blir dyrare, trots att vi bor i Sverige. Och vi får inte mer betalt bara för att vi befinner oss på Gotland. I det här fallet känns det som att vi inte bor i samma land. Politiken behöver ta tag i detta.
Men han kommer fortsätta att utveckla sin verksamhet. Vägen framåt är att lyssna in kundernas önskemål, fortsätta med produkt- och sortimentutveckling men också kunna kombinera en ekologisk och konventionell produktion. Enligt Andreas är det viktigt att det finns ett driv framåt.
– Det är väldigt roligt att jobba tillsammans med andra kollegor. Det blir liv och rörelse när vi kommer in med potatisodling i deras växtföljd och de kan gå in med växtodling och sina logistiklösningar hos oss. Vi gynnar verkligen varandra och utvecklingen här på Gotland,