Krönika: Stormvarning för skogsägare - ny lagstiftning hotar vår frihet och skogsskötsel!

Skog Mathilda Clausén Wingårdh

Som skogsägare står vi vid en korsväg där beslut och förslag från politiken hotar att förändra förutsättningarna för vår verksamhet på ett betydande sätt. Den nyligen presenterade sammanställningen av Miljömålsberedningen, omfattande 1557 sidor, väcker frågan om hur våra skogar ska förvaltas i framtiden.

Som företagare och skogsägare i en långsiktig verksamhet som sträcker sig över generationsgränser bör man göra halvhalt ibland och sticka upp fingret för att känna vart vindarna blåser. Jag upplever att det blåst upp till storm, eller kanske är det en tornado som sveper in?

Vikten av att förstå Miljömålsberedningens förslag

Fem sommarveckor fick politikerna på sig att läsa igenom den 1557 sidor långa sammanställningen över sekretariatets förslag på Miljömålsberedningen. Det är nära till hands att tro att engagemanget och tiden inte funnits för att sätta sig in i vad den kan komma att leda till. Därför tror jag att vi måste berätta det för dem, men för att kunna göra det, måste vi själva vara informerade.

Vissa förslag kommer att få långtgående konsekvenser om de går igenom, här är några exempel;

Det föreslås att naturskogar och ”gammelskogar” (primary and old-growth forests) får ett generellt biotopskydd i Miljöbalken, alltså vi skogsägare får inte längre frihet att sköta dessa skogar som vi vill, trots att just vår inställning och vårt engagemang har genererat dessa skogar.

Min egen skogsbruksplan har huggningsklasser som betecknas S3 (står för skog som är mogen att slutavverka men bör sparas av tex naturvårdsskäl). Dessa områden skulle kännas som förlorade om de hamnade under Miljöbalken, och till vilken nytta kan man fråga sig? Jag har bevisligen valt att spara och vårda dem. Risken finns att engagemanget förstörs om områdena läggs under en ”förmyndare” som Miljöbalken.

Något som är helt säkert, jag kommer att verka för att nästa generation får behålla rådigheten över så stora arealer som möjligt. Att överhålla skog blir tveksamt.

Utmaningar med koldioxidbaserad avverkningsskatt

Det föreslås en koldioxidbaserad avverkningsskatt och om du, gud förbjuder, i alla fall skulle vilja avverka för att få pengar till skötsel av skogen och skogsbilvägarna så kan du se fram emot en avgift när du lämnar in din avverkningsanmälan. Den kan landa på allt mellan 500kr och 20 000kr beroende på hur väl du vårdat naturvärdena. Värst drabbad blir tyvärr den som valt att spara och värna stor mängd mångfald under omloppstiden. Kontraproduktivt om man vill uppmuntra till att öka biodiversiteten i våra skogar.

Mer skog ska bli strikt skyddad. Om du har skog som anses vara så rik på arter eller unika miljöer att du inte längre bör äga den enligt myndigheterna så är förslaget att ersättningen sänks. Påslaget på 25% över marknadsvärdet föreslår man slopa. Hur påverkar detta viljan att sälja?

Vikten av att agera nu

Nu gäller det att agera så att vi skogsägare kan fortsätta leverera viktig råvara till våra industrier, hålla landsbygden levande och bidra till kolinlagringen. Ta Miljömålsberedningen på allvar och låt inte detta orosmoln blåsa upp till en skoglig naturkatastrof!

Mathilda Clausén Wingårdh
ledamot LRF Halland

 

Överhålla: uppehålla sig vid ngt hålla kvar i nuvarande tillstånd Synonymer: upprätthålla, vidmakthålla, behålla hindra genom att ta någons tid i anspråk.