Krönika: Regelkrångel påverkar lantbruket

Ulrika Bertilsson
Alexander Andersson, styrelseledamot i Västra Götaland. Foto: Ulrika Bertilsson.

Hösten innebär lugn för många, men regelkrånglet fortsätter att belasta lantbrukare. LRF arbetar aktivt för att underlätta relationen mellan bönder och myndigheter, för att stödja en hållbar utveckling på landsbygden.

Nu är det höst och för de flesta har det blivit lite lugnare nu när skördarna är inne och djuren börjar komma in. Men vi sitter inte sysslolösa.

Vikten av samarbete

Visst finns oron att kontrollanter kommer och knackar på, vilket är en vardag för oss flesta. I mitten av september hade vi på LRF en regelsafari hos Jörgen i Jonagården. Han är en modig man, då vi även bjudit in hela länsstyrelsen i Västra Götaland, och närmare fyrtio personer kom. Mötet var viktigt eftersom tjänstemännen fick höra vår syn på regelkrånglet och vilken tuff börda det kan innebära. Det viktiga är att ha en god relation och att de kan visa oss hur vi gör rätt.

Jag vet själv, efter att ha suttit i miljönämnden i Borås i åtta år, hur olika personer kan tolka en lagstiftning. Jag önskar att tjänstemännen på kommunens miljöavdelning inte behövde vara så fyrkantiga och kunde vara mer kunniga inom de gröna näringarna. Men detta gäller i Borås. Om man missar något i administrationen blir det sanktionsavgift direkt, och betalar man inte i tid hotar de med fängelse. Denna form av myndighetsutövning är inte okej.

Tveka inte att kontakta LRF

Här spelar LRF en väldigt viktig roll. Är du osäker och känner dig felbehandlad av olika myndighetspersoner, tveka inte att kontakta våra duktiga tjänstemän som har många svar. Regelbördan ska inte vara ett hinder för att vi ska kunna utveckla våra företag, som spelar en väldigt viktig roll för utvecklingen, framför allt på landsbygden.

Alexander Andersson
styrelseledamot LRF Västra Götaland