Krönika: Petter Schwan

Petter Schwan
Petter Schwan, LRF-medlem och tidigare ledamot i regionstyrelsen.

Petter Schwan skriver i krönikan om sitt stora intresse för elmarknaden, energivärldens schweiziska armé-kniv samt statens nya investeringsstöd för en robust primärproduktion.

Varje morgon när jag slår upp ögonen är min första reflexmässiga reaktion att sträcka mig efter min telefon för att öppna de appar som visar dagens spotpris på el, dagens väderprognos och därefter en annan app som visar nattens i- och urladdning av det batteri som funnits på gården i snart fyra år. Toppar i elpriset under den kommande dagen, som jag tidigare haft starkt negativa känslor för, gör mig nu istället upprymd och glad. En möjlighet att slå systemet. Därefter vänder jag mig mot min fru och hälsar henne god morgon. 

Vi har alla våra laster och summan är konstant sägs det. Men mina laster har de senaste åren varit ytterst flexibla och mätbara i kW, kWh och självförsörjningsgrad. Allt detta har gynnat inte bara mitt soliga sinne utan även min ekonomi under samma period. Visst kan det skapa en viss friktion i ett förhållande där bara den ena parten lider av spotoholism och vissa glåpord som el-fascist kan har yttrats i inte enbart positiv bemärkelse. 

Det fina i batteriets kråksång är att det är lite av energivärldens schweiziska armé-kniv. Det har ett stort antal användningsområden där stödtjänster, kapning av effekttoppar, elprisarbitrage och ökad egenanvändning av solel bara är några. Batteriet skapar flexibilitet och robusthet för den egna gården, det lokala elsystemet och ger även en miljönytta genom att minska behovet av fossil elproduktion vid elpristoppar. Sammantaget en multivinst för miljö, minskat behov av elnätsutbyggnad, den egna plånboken och försvarsförmågan i samhället i stort vid händelse av kris och krig. 

Jag är därför väldigt glad att en i dagsläget liten men förhoppningsvis ökande del av de 300 miljarder som regeringen tänker satsa på totalförsvaret de kommande åren riktas till primärproduktionen och satsningar på robusthet på gård och inte bara till att köpa JAS-plan och stridsvagnar. För att citera tankesmedjan Timbros VD PM Nilsson- ”Det är klart man ska planera för krig, men freden är ju ett viktigare tillstånd. Dels för att det är önskvärt, dels för att det är mycket längre.” 

I ljuset av det ger varje investerad krona från staten i primärproduktionens beredskap, till exempel i form av Ö-driftsberedda gårdsbatterier, samhällsvinster som vida överskrider den ökade ekonomiska robustheten och försvarsberedskapen i det enskilda företaget. 

I april månad planeras alltså öppnandet av Jordbruksverkets ”Investeringsstöd för robust primärproduktion”. Stödet syftar till att skapa robusta företag som kan fortsätta sin produktion även i händelse av krig. 

I skrivande stund är 150 miljoner avsatta till dessa åtgärder och företag kan söka stöd för åtgärder med stödbelopp på mellan femtiotusen och 5 miljoner kronor. Stödnivån är planerad till 65 procent av investeringsbeloppet. Det ger en satsning på ett gårdsbatteri en helt suverän återbetalningskalkyl med dagens prisvariationer och borgar för en anstormning 

av ansökningar. Förhoppningsvis kan det ses som positivt och ge möjligheter till att utöka stödet kommande år. 

Om du blir intresserad av att söka investeringsstödet till batterier för lantbruk har LRF tagit fram en väldigt informativ och heltäckande guide som kan vara till hjälp och som nås via länken nedan. Till LRFs guide för batterier >> 

Med hopp om en vår med regniga nätter och soliga dagar med stora elprisvariationer. 

/Solskensbonden i Östergarn
Petter Schwan