Krönika: Öka mobilnätets täckning i Värmland, din åsikt gör skillnad!

Ola Ekstrand

Mobiltäckning är en grundläggande förutsättning för att bo och verka på landsbygden. LRF Värmland har arbetat aktivt för att förbättra den mobila täckningen i länet. Trots stora framsteg stöter man fortfarande på utmaningar relaterade till täckningskartor och nätuppgraderingar.

Samarbete för förändring 

LRF Värmland har under flera år arbetat för att förbättra mobilnätets täckning i vårt län. Ofta stämmer de täckningskartor som de fyra operatörerna (tre nät) visar, inte överens med verkligheten. Tack vare ett gott samarbete med Erik Larsson, regional bredbandskoordinator på Region Värmland, har vi kunnat fokusera på dessa problem. 

Framtidens mobilnät  

Med nedstängningen av 2G- och 3G-näten är det viktigt att upprätthålla en god mobilförbindelse. Telia har beslutat att behålla sitt 2G-nät till 2027, men samtidigt pågår en långsam uppgradering till 4G och 5G. 

För att öka tempot i arbetet har sju regioner i Mellansverige gått samman i ett EU-projekt. För att identifiera de “vita fläckarna” och dess utmaningar med mobiltäckningen i Värmland har man tagit fram en QR-kod. Genom att scanna koden når man Region Värmlands hemsida där man kan ange problemområden och beskriva sina erfarenheter. 

Engagera dig!  

Delta i arbetet mot “vita fläckar” genom att rapportera problemområden. 

Vi uppmanar alla som upplever problem med mobiltäckningen att hjälpa till att skapa ett bra underlag. Tillsammans kan vi påverka Post- och Telestyrelsen samt våra riksdags-, region- och kommunpolitiker att satsa mer på mobilnätet i hela länet och Sverige.

Hjälp oss att rapportera brister i mobilnäten som du har upplevt, genom att gå in på Region Värmlands hemsida   eller genom att scanna QR-koden nedan med mobilen.


Torbjörn Olsson

styrelseledamot LRF Värmland

QR-kod, Mobiltäckning, LRF Värmland