Krönika: Ninni Kolmodin
2024-09-02
Ninni Kolmodin, vice ordförande i LRF Gotland, skriver om nuläget med stora skördevolymer, Gotlands blomstrande primärproduktion och förädling, Skördefestivalen och ett fortsatt stort intresse bland unga för att arbeta inom den gröna näringen.
Känner du den ljumma medvinden som sveper över de gröna näringarna och den svenska mat- och livsmedelsproduktionen? Det satsas för fullt på ön, både inom primärproduktion och på förädlingssidan. Vår ö blomstrar.
Som lantbrukare har vi nog oftast fullt fokus på att dansa i nuet och anpassa oss när det vänder i svängarna, allt för att skapa största möjliga avkastning med den minimala insatsen. Det är viktigt att vi har fokus på men samtidigt ska vi inte glömma bort att se i backspegeln, knyta ihop säckar och känna tacksamhet över allt det som går bra när det går bra för oss i våra företag och arbeten.
Det är verkligen inte varje år vi skördar på den nivå som gjorts hittills och det känns gott inför vintern. För visst är det härligt med stora skördevolymer. I år var det angenäma problem att de hemköpta insatsvarorna tog slut redan i förstaskörden, så kompletteringar behövdes redan innan första varvet i grässvängen gjorts klart. Spannmålsskörden som man kan sammanfatta som normal genererade även riktigt gyllene prima halm i mängder. Drömmer redan nu om vinterns vackra ströbäddar.
Nyfikenhet för näringen
Alldeles nyss startade skolornas hösttermin och även årets etta på GGC är fullsatt till sista plats. Det råder stor nyfikenhet på vad ett arbetsliv inom den gröna näringen kan innebära för de kunskapstörstande ettorna på gymnasiet. Flera av oss med gårdar kommer nog möta elever redan då de har sin APL på gårdar runt om på ön. Då har vi världens chans att sprida positivitet och ta emot deras tankar och tillsammans skapa ännu större framtidstro än den vi redan har.
Mat är något vi behöver flera gånger om dagen – så många gånger att vi tar den alldeles för givet.
Det är riktigt roligt att känna en sådan medvind kring lantbruket och att det även i år är så många studenter som ser de gröna näringarna med ett av världens livs-viktigaste jobb som sin framtidsbransch.
Skördefestivalen
För att studenterna sedan ska kunna få jobb att gå till efter studenten så behöver lantbruksföretagen och gårdarna vara lönsamma, bärkraftiga och stabila med sysselsättning för fler så nyanställningar kan göras.
Till helgen är det skördefestival på GGC och besöker du oss där så pratar vi gärna om hur bra vi på Gotland är när det kommer till att producera mat och vad det kan räcka till. Visste du till exempel att var tionde potatis du äter skördas från ett gotländskt fält?