Krönika: Martin Holmberg

Martin Holmberg
Martin Holmberg, ledamot i LRF Södermanlands regionstyrelse.

Martin Holmberg i regionstyrelsen skriver om det nya säkerhetspolitiska läget och beredskap. Han informerar också om en temadag för beredskap i lantbruket som LRF Södermanland anordnar den 8 mars.

Är din verksamhet redo för en invasion av främmande makt? Riktigt så krass är inte tonen i det bubblande beredskapsarbete som just nu matar oss med nya budskap, råd och rekommendationer. Däremot är det lätt att läsa mellan raderna och förstå budskapet som MSB med fler vill förmedla. Därtill nåddes vi för några dagar sedan om nyheten att en ny ”Om kriget kommer”-folder med skarpare budskap är på gång att skickas ut till de svenska hushållen.

En svensk medborgare förväntas klara sig själv i 72 timmar när katastrofen inträffar, men hur stor del av befolkningen löser det? När el och vattenförsörjning försvinner börjar resurserna i hushållet att tryta ganska snart. Det är lätt att peka på den ohållbara situationen som sannolikt skulle uppstå i städer och trångbodda områden där man handlar livsmedel för en eller ett par dagar i taget, men hur skulle landsbygden påverkas? Även om vi har en jordkällare, en äldre brunn eller annan intilliggande tjänlig vattentäkt att nyttja utan el så finns det all anledning att fundera över vår egen motståndskraft mot yttre påverkan – vår resiliens.

I frågan om motståndskraft mot yttre påverkan har det under de senaste två åren blivit smärtsamt påtagligt att dessa yttre krafter kan utgöras av både klimat såsom torka och översvämning, gärna samma år, och geopolitisk instabilitet och krig i omvärlden som förändrar flöden av råmaterial och produkter. Att lantbruksföretagen ska planera för att klara av dessa typer av påfrestningar har snabbt bubblat upp på agendan, men hur gör vi det? Beroende på produktionsinriktning blir givetvis alla svar olika, men i många fall handlar den största delen av lösningen om att bygga lager. Både för att lagra de insatsvaror man kan behöva när logistikkedjan störs och avsaluvaror som inte kan levereras enligt plan. Därtill drivmedel. En helt annan typ av utmaning som kräver lösningar för att hantera flöden in och ut är utmaningen med vatten. 2023 var som sagt ett utmärkt exempel för att visualisera hur fort vi kan gå från att ha för lite vatten till att ha för mycket vatten. Lösningen på detta blir följaktligen dränering och bevattning. Generellt i vårt område skiljer sig dessa åt i det avseendet att den ena är eftersatt och den andra obefintlig. Det de däremot har gemensamt är att båda är mycket kostsamma investeringar som uteblir om den långsiktiga säkerheten i produktionen saknas.

Har du läst hela vägen hit och förväntar dig en konklusion? Synd, det hade vi inte plats för. Däremot är du varmt välkommen att hålla utkik efter vår temadag för beredskap i lantbruket som LRF Södermanland anordnar den 8 mars. Det blir en halvdagsövning i norra delen av länet där vi får möjlighet att fördjupa oss i frågan. Vi ses!