Krönika: Maria Krüger Eriksson

Maria Krüger Eriksson
Maria Krüger Eriksson. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild

Maria Krüger Eriksson är ny i regionstyrelsen. Tillsammans med sin man bedriver hon jordbruk och stuteriverksamhet med uppfödning av travhästar. I sin krönika skriver hon om hur det är att leva med sitt arbete, vad hon brinner för och vill arbeta för genom sitt engagemang i LRF.

Så har turen kommit till mig att skriva min första krönika som ledamot i LRF Södermanlands regionstyrelse. En kort presentation är naturligtvis på sin plats. Undertecknad är 44 år och bor på gården Flenmo Egendom strax norr om Mellösa där jag och min man bedriver jordbruk och stuteriverksamhet med uppfödning av travhästar.  

Vi tog över verksamheten från min svärmor 2011, de första åren som arrendatorer men sedan 2020 äger vi också gården som omfattar 200 hektar, därtill cirka 100 arrende. Två barn, hund och katt finns också i familjen. Under sommarhalvåret ansvarar vi för 100-talet hästar, såväl egenägda som inackorderade. Till skillnad från förhållandena inom ridhästbranschen, ägs våra kundhästar huvudsakligen av så kallade ”skrivbordsuppfödare”. Det vill säga uppfödare, företrädesvis näringsidkare, som ofta har ett brinnande intresse för avel och travsport – men inte själva praktiskt arbetar med hästar. Vi har således fullt ansvar såväl gentemot hästar som deras ägare. Såhär under hösten ska antalet hästar på gården minska med 30 procent när våra 1½-åringar går vidare till inkörning och träning eller försäljning på någon av unghästauktionerna. Sedan börjar vi om igen med att skilja av årets föl; 27 stycken blev det i år.  

Att leva med sitt arbete

Vi har nu passerat augusti - en månad som på något vis alltid känns för kort. Sommarlovet tar slut, det ska skördas, tvättas stallar, fixas lösdrifter samt prepareras, filmas och fotograferas inför auktionerna. Man ska hinna ikapp med det administrativa som prioriterats ned när stuteriverksamheten varit som mest hektiskt och det brukar alltid vara något bygg- eller renoveringsprojekt som ska genomföras. Allt medan det dagliga på något magiskt vis också ska flyta på… Vi som haft högsäsong sedan mars-april med fölningar, vårbruk, betäckningar och höskörd, vill förstås också gärna hinna få någon liten ledighet innan barnen ska tillbaka till skolan. I år fick vi några roliga dagar i Göteborg!  

Det här med familjeliv som lantbrukare och ansvarig djurhållare är något jag tycker är både viktigt och svårt att förklara för de som inte upplevt hur det är att verkligen leva med sitt arbete. Att jobbet, gården, djuren och familjen liksom alltid hänger ihop på ett gränslöst sätt. Jag har nästan alltid varit yrkesverksam på deltid vid sidan om vår verksamhet hemma. Dels för att jag brinner för min profession (apotekare och numera även sjuksköterska) men främst för att det ger en ekonomisk stabilitet och vi kan behålla vår fantastiska personal tillsvidareanställda även under vår lågsäsong vintertid. Det är för många i dagens samhälle till exempel svårt att förstå hur mycket vädret kan påverka en verksamhet, såväl sett till arbetsinsats som utfall och ekonomi. Att vi som jobbar med detta har ansvar för verksamheten och våra djur 8 760 timmar per år, skottår ytterligare 24…

"Bonden i skolan" - bra verktyg  

Oändligt många gånger har jag suttit i fikarum och försökt förklara att det finns större problem än att gräsmattan gulnar, trädgårdslandet måste vattnas VARJE kväll, grillkvällen måste avstås på grund av eldningsförbud eller semestern ”regnat bort”. Man ska i sammanhanget vara ödmjuk och erkänna att i det större perspektivet finns långt mer allvarliga väderberoende konsekvenser än att en hästverksamhet blir lidande. Livsmedelsstrategi, självförsörjningsgrad och katastrofberedskap är viktiga begrepp att skapa förståelse för! Detta är något jag verkligen brinner för och vill arbeta för genom mitt engagemang i LRF.  

Information måste ofta komma från många olika håll för att få genomslag. Ett utomordentligt sätt att sprida kunskap är till de mest nyfikna – barnen. Där tycker jag LRF´s koncept ”Bonden i skolan” är ett alldeles fantastiskt verktyg som många skolor valt att arbeta med. I samband med höstterminens uppstart är det högst aktuellt att uppmärksammas! 

För att återknyta till vår verksamhet härhemma så har vi - liksom alla kollegor i branschen - kämpat i en eskalerande uppförsbacke under lång tid nu. Travet, liksom hästbranschen i stort genom finansieringsstöd från spelbolaget ATG, är beroende av spelintäkter. Den höjda skattesatsen på spelintäkter, Skatteverkets tolkning av momsfrågan för näringsidkare med verksamheter som inbegriper tävlande med hästar samt veterinärbristen och skenande veterinärvårdskostnader är för oss avgörande sakfrågor. Dessa utöver den övergripande problematik vi alla brottats med såsom lågkonjunktur, inflation, oroligheter i vår omvärld, viltskador och flera tuffa lantbruksår.  

Mycket positivt framöver

Jag vill ändå avsluta i positiv anda... I år har höskörden, i alla fall hos oss, varit riklig med hög kvalitet! Våra havrefält ser ut att ge god avkastning och halmen vi travat in är fin. Regeringens utredning för stärkt lönsamhet och ökad sysselsättningsgrad inom hästnäringen är i full gång. LRF genom Hästdelegationen gör en gedigen insats, bland annat genom att arbeta för regelförenklingar och att våra betande hästar ska jämställas med andra betesdjur inom ramen för kompensationsstödet. Räntorna är sjunkande och LRF-s gröna näringslivsindex är på uppåtgående.    

Vi kämpar på! Och jag ska göra mitt bästa för att öka förståelsen för det viktiga arbete vi gör inom de gröna näringarna.