Krönika: Lisa Schneider
2024-11-26
Med koppling till den nyligen uppdaterade broschyren "Om kriget eller krisen kommer" lyfter Lisa Schneider äggets förträfflighet som livsmedel.
Då var det min tur att skriva ihop en krönika igen. Vad kul, ännu ett tillfälle att lyfta hönsen och äggen!
Jag har snart kommit ur en intensiv mötesperiod med resor, utbildningar och konferenser varje vecka, där de flesta handlat om höns och ägg på ett eller annat sätt. Tyvärr missade jag vår kommungruppskonferens i Söderköping, då jag deltog på Nordiska fjäderfäkonferensen i Finland.
Visste ni att ägg innehåller allt som kroppen behöver, utom C-vitamin? Och att konsumtion av flera ägg per vecka verkar minska risken för minnessjukdomar som demens eller Alzheimers sjukdom? Det är svårt att kliniskt bevisa, men resultaten av forskningsstudier tyder på att det finns en positiv koppling till äggätandet. Genom en annan studie som pågått sedan 2005 har man slagit fast att kolesterolet som finns i ägg inte ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, om man äter cirka ett ägg om dagen. Oavsett om man är helt frisk eller tillhör en riskgrupp för detta.
I de nordiska näringsrekommendationerna kan vi läsa att ett ägg om dagen ”sannolikt inte är ohälsosamt” (fritt översatt) eller ”Consumption of up to 1 egg per day can be part of a healthy diet” i den engelska varianten. Att man inte rekommenderar fler ägg per dag beror bara på att man helt enkelt inte följt hälsan hos personer som äter mer än ett ägg om dagen – det finns ingen data. Vi är ändå många i Sverige som äter ett ägg om dagen. Idag ligger vi på 213 ägg per person och år. Mexiko är världsledande med 380 ägg per person och år! Även om självförsörjningsgraden har varierat lite under de senaste åren så är den fortsatt hög när det gäller ägg. 2023 låg den siffran på drygt 95% enligt statistik från Jordbruksverket.
Nyligen kom den uppdaterade versionen av ”Om kriget eller krisen kommer”, där det står att man ska se till att ha vissa livsmedel hemma, sådana som kan förvaras i rumstemperatur. Är det inte konstigt att ägg inte finns med på den listan? Ägg som, i sitt skyddande skal, kan stå opåverkade i rumstemperatur i minst en månad! Och visste ni att regeln om 28 dagars bästföredatum, som gäller i hela EU, sätts just av anledningen att salmonella börjar växa till ordentligt först efter den perioden? Våra svenska salmonellakontrollerade ägg klarar sig därför troligtvis mycket längre än så. Jag kan inte säga att jag har testat dock, hos oss tar äggen alltid slut innan månaden har passerat.
Lisa Schneider
Styrelseledamot LRF Örebro