Krönika: Lisa Schneider

Lisa Schneider förtroendevald i LRF Örebros styrelse.
Lisa Schneider, styrelseledamot LRF Örebro. Foto: Åke Karlsson.

"Våren är här och påsken närmar sig med stormsteg", skriver LRF Örebros styrelseledamot Lisa Schneider i sin krönika och berättar hur årstiden speglas hemma på gården, som har ägg- och lammproduktion.

KRÖNIKA: Fåglarna sjunger vårmelodier och blommor i alla färger dyker upp i gräsmattan och dikeskanterna. Är det bara lite vindstilla är det riktigt trivsamt. Att få jobba med och i årstidernas variation är något alldeles speciellt.

Igår fick vi ut hönsflytgödseln på den ekologiska höstrapsen och på slåttervallarna. Det luktar vår, kan man säga. Skönt att det inte råkade sammanfalla med en solig fredag- eller lördagskväll såhär när grillarna börjat komma fram i folks trädgårdar. Härnäst ska frövallarna vältas, gödning myllas, harven i gång och såmaskinen förberedas för sådd.

Fåren har nästan lammat klart. Av årets cirka 80 lammande är det bara en leicestertacka kvar, lilla Lilja är sist ut. Jag är tacksam för att allt har gått bra, inga tecken på blåtunga under lamningen. Igår fick vi fyrlingar, lagom när jag slutat mata det hittills enda napplammet för året. Men fyra innebär att en eller två kommer att behöva matas flera gånger per dag under ett bra tag framöver. Vaccinet mot blåtunga har äntligen kommit och ska ges under kommande dagar. Det kostade drygt 20 000 kronor för vår del. Hoppas att priserna på lamm håller sig bra i sommar!

Hönsen värper på bra, som vanligt. Nu börjar de nog längta ut och snart kan vi öppna luckorna till hagen. Det är i skrivande stund fortfarande restriktionsområde för fågelinfluensa i vissa områden i landet.

Jag håller på med en internationell utbildning om värphöns nu, anordnad av WVEPAH - World Veterinary Education in Production Animal Health. Föreläsarna utgår framför allt från USA och Canada, men det är också veterinärer och forskare verksamma i EU. I december var jag i Nederländerna på den fysiska delen och idag, första april, ska jag skriva provet. Den är väldigt intressant, men innehåller flera delar som jag inte alls kan använda i min roll som fjäderfärådgivare i Sverige. Det handlar till exempel om hur man näbbtrimmar på bästa sätt och vilka förutsättningar det ska vara i hus med den gamla typen av bursystem. Att man bör undvika antibiotika, men gärna använda syntetiska färgämnen för att få gulare gula. Vi fick obducera en sådan höna i Nederländerna, hela bukhålan var orange. Man kan konstatera att vi är väldigt bra på välmående höns och smittskydd här i Sverige, där vi kan hålla höns frigående trots otrimmade näbbar och aldrig använder antibiotika i äggproduktionen.

Det märks att påsken närmar sig, många kunder vill handla ägg i äggboden. Det märks också i vår större gårdsbutik och gårdscafé, våren verkar vara en bra tid för utflykter. Mötena där ger bra tillfällen att prata med konsumenter och svara på nyfikna frågor om svenskt lantbruk och livsmedelsproduktion. Jag tror att direktförsäljning kan utgöra en viktig del i att hålla kontakten med konsumenterna. Alla som äter mat borde ha ett intresse av att veta hur maten produceras. 
Det är en fantastisk, viktig och bred bransch vi jobbar i. Och vi behöver hjälpas åt för att visa det. 

Lisa Schneider
Styrelseledamot LRF Örebro