Krönika: Kristin Södergren

Kristin Södergren, regionstyrelsen LRF Örebro. Foto Åke Karlsson/Lantbruksbild.
Kristin Södergren, vice ordförande LRF Örebro.

Med utgångspunkt i ett tillsynsbesök hemma på gården reflekterar Kristin i sin krönika kring avgifterna för kontrollerna av lantbrukets regler men tar också upp aktiviteter som LRF planerar inom ämnet.

Sommar, sommar, sommar! Vilken fin, men också nederbördsrik sommar vi haft. En bra kombination för ett bra odlingsår. Det är också ett år som bjuder på mycket bär, frukt och svamp i mängder. Det är ju fantastiskt roligt, men nu får det gärna sluta regna så att vi kan tröska det som är moget.

I sommar har vi haft tillsynsbesök från miljökontoret gällande lagring av gödsel och växtodling, ett projekt initierat av Jordbruksverket. Tillsynsbesöket gick bra. Vi hade bra dialog med personalen som kom och besöket tog inte mer än lite drygt en timma. Men oj vilken saftig avgift det blev!!! Den kändes inte rimlig, så där har vi fortfarande en dialog med kommunen. Det där med avgifter är en ständigt aktuellt fråga att arbeta med. Det skulle vara intressant att veta vad andra kommuner debiterar för tillsynsavgift i samma projekt.

I höst (oktober) kommer vi, LRF Örebro, att ha en ”regel- och kontrollsafari” tillsammans med LRF Södermanland där vi bjuder in riksdagspolitiker från länen, länsstyrelserna, kommunernas miljökontor med flera berörda organisationer för en träff på ute på ett lantbruk och visa på och diskutera alla dessa regler och kontroller som vi lantbrukare berörs av. Det är viktigt att ständigt påpeka för framförallt politikerna hur vi berörs och påverkas av mängden regler och kontroller. Jag hoppas att det kommer bli en givande dag!

EU:s nya förordning om restaurering av natur är också ett orosmoln som vi ännu inte vet vad det kommer att betyda för Sveriges del. Från att lagförslaget träder i kraft har Sverige 24 månader på sig att ta fram en restaureringsplan. I framtagandet av denna plan har LRF ett viktigt arbete med att vara med och påverka och bidra med kunskap. Vi i styrelsen har en inplanerad skogsträff i höst, med riksdagspolitikerna från länet och då hoppas jag att vi bland annat får till en bra diskussion kring den kommande lagstiftningen.

Slutligen, vi i styrelsen är bara ett samtal bort! Hör gärna av er om det är något som ni vill prata om!

Kristin Södergren
vice ordförande LRF Örebro

Kontaktuppgifter till regionstyrelsen >>