Krönika: Jonas Edlund

Jonas Edlund, styrelseledamot i LRF Östergötland. Fotograf Åke Karlsson/Lantbruksbild.
Jonas Edlund, styrelseledamot LRF Östergötland.

I krönikan reflekterar Jonas i LRFs regionstyrelse kring hur både klimatförändringarna och de stora viltstammarna kan hanteras. Och så bjuder han in till ett intressant möte om skog och vilt den 14 september.

Vart är vi på väg? Vädret är antingen torrt eller mängder med nederbörd. Se över era dräneringar, diken och vägtrummor som inte räcker till längre. Ska man få skörd måste det fungera. Skogen, vad är rätt trädslag för framtiden? Klimatförändringen gör att man funderar många gånger på vad som är rätt för framtida skogar. Blandskogar tror jag på för att sprida riskerna. I blandskogarna blir det även mer foder åt det vilda. Och det vilda behöver mycket foder.
 
Under en tid har det kommit flera larm om älgens status. Att älgen snart skulle kunna vara utrotad och behöver rödlistas. Rödlistning betyder i sig INTE att en art är ovanlig, det är ett system som signalerar förändringar bland djur och växter i naturen.
 
Älgen är tillbaka på nivån som var på 70-talet, men då hade vi inte de stora flockarna av kron- och dovhjort. Det totala vilttrycket har ökat med katastrofala skador på vissa håll. Om vi ska få någon rätsida på viltstammarna måste markägare och jägare samarbeta för att forma en gemensam förvaltning av allt klövvilt. Vi måste tänka kvalitet före kvantitet, öka medelåldern på kvarvarande djur, samarbeta över större områden och samförvalta med annat vilt.
 
Jag vill ha stora välmående viltstammar, men i balans med fodertillgången. Och då är det inte fodret på åkern som gäller.
 
Den 14 september bjuds det in till en träff i skogen i närheten av Vreta kloster golfbana för att prata viltstammar, balans och foderskapande åtgärder. Närvarar gör LRF, Svenska jägarförbundet, Södra, Jägarnas riksförbund. Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen. Kom och lyssna och diskutera så vi kan nå framåt i viltfrågan, med samarbete mellan organisationerna. Till inbjudan >>

Och sen har vi ju vargen att diskutera!

Jonas Edlund
Styrelseledamot LRF Östergötland