Krönika: Jeanette Blackert om skördeåret 2024 och vargen
2024-09-02
Jeanette Blackert skriver i sin krönika om vargen, skördeåret 2024, regelsafari och om stöttningen inför att de nya stadgarna ska implementeras.
Nu kan vi snart summera skördeåret 2024, vilket liksom vädret bjudit på både ris och ros. Skänningeslätten har levererat enligt Lantmännens prognos det vill säga en god normalskörd om det nu finns begreppet normalskördar längre. Runt om i länet har det nog varierat mera och även en mystisk åkomma gäckar våra rådgivare i vetefälten. Här har vi bärgat en guldgul halm till våra grisar istället för som förra årets grådammiga strån, vilket bäddar för en bättre och jämnare produktion framöver förhoppningsvis. Många är också de djurhållare i år som kunnat bärga rekordskördar av gräs. Jag tror att det gäller både i kvalité som kvantitet och det göder ju vår mycket omtalade framtidstro om det inte funnits ett annat smolk i bägaren på fyra ben det vill säga gråben.
Många är de som i år drabbats av vargens härjningar. En del har fått utskrämda djur som de fått leta efter i dagar, men flera är också de som fått sina besättningar angripna och dödade, ibland nästan hela besättningen. Detta är inte acceptabelt! Vargen har nu skapat en stor oro hos många av våra djurhållande medlemmar och andra landsbygdsbor. LRF arbetar såklart mycket med frågan på olika nivåer. Vi har till exempel en representant i Viltförvaltningsdelegationen och den ska nu besluta om en ny rovdjursförvaltning, där vargens antal och utbredning diskuteras. Vår ståndpunkt är att vi ska ha så få vargar som möjligt och att även vi ska tilldelas licensjakt för att lättare ha möjlighet att påverka att vargen inte etablerar sig i djurtäta områden. Vi vet dock av Länsstyrelsens kartor att hela Östergötland är ganska djurtätt och sårbart.
Välbesökta viltträffar
Vi har tillsammans med Länsstyrelsen Östergötland under säsongen nu anordnat två träffar för att informera och diskutera vargen i länet. Dessa har varit välbesökta och uppskattade där alla deltagare har fått en större förståelse för vad och hur Länsstyrelsen arbetar med rovdjur. Det är också bra att veta hur man ska agera vid en vargattack eller vad som gäller vid skyddsjakt och när man kan nyttja §28.
Vi kommer aldrig att acceptera att vargens utbredning påverkar vår lust, vår framtidstro och vår förmåga att bedriva företag på landsbygden där vi kan och ska producera livsmedel. Lika lite som vi accepterar att andra viltslag påverkar vår förmåga att bo och verka i länet. Därför kommer vi och Ni som är LRF att outtröttligt arbeta med påverkan av politiken för att vi får till de verktyg vi behöver för att situationen förändras. Att vi ska ha varg och hur många vargar vi ska ha, det är ett politiskt beslut och därför måste vi också påverka våra politiker på alla nivåer från kommun till Bryssel, sen är det politikernas arbete att se till att deras beslut efterlevs av våra myndigheter.
Regelsafari hos Erik Carlsson
Jag måste också ta tillfället i akt få dela några av höstens aktiviteteri. Vi håller på som bäst att planera ett regelsafari hos styrelsekollegan Erik Carlsson. Vi har bjudit in politiker, myndighetspersoner och näringslivsrepresentanter till en som vi hoppas en mycket givande dag med målet att starta en process mot mer regelförenkling och mindre byråkrati. Vi hoppas också på ett brett engagemang från våra kommungrupper.
Vi kommer också under hösten lägga energi och engagemang för att stötta er i lokalavdelningar och kommungrupper inför att de nya stadgarna ska implementeras. Därför tveka inte att kontakta oss förtroendevalda eller kontoret ifall ni vill ha stöttning och besök av oss.
Lycka till med höstbruket!