Krönika Frida Vännman Kvantenå - Sammanhang, balans och hållbarhet i lantbruket

Krönikebild Frida Vännman Kvantenå

Ungdomsbarometern publicerades häromdagen, och där framgår en vilja att hitta sammanhang och balans i livet. Ungdomar väljer personliga möten framför en snabb, digital värld. Tre av fyra ungdomar känner sig stressade över sin skärmtid. Önskan att vara en del av lösningen och att på ett positivt sätt påverka framtiden är något vi delar i alla åldrar.

Lantbruket är en bransch i förändring som samtidigt vilar på starka traditioner och gedigen kunskap, som förts vidare från generation till generation. Vi har alla ett ansvar att ta oss tid till samtal utanför våra egna kretsar. Det är när vi möts och samtalar som vi får möjlighet att förstå andras tankar och idéer, men också att dela med oss av våra egna.

I många sammanhang möter jag problemet med att rekrytera till vår bransch. Problemet finns i hela systemet – från personal till det dagliga arbetet, rådgivare och mekaniker, till de utbildningar som finns. LRF Skåne har under många år arbetat för att säkerställa utbildningar på alla nivåer, så att branschen kan ha tillgång till kompetent arbetskraft. Tyngdpunkten ligger på kompetens och kunskap. Men för de flesta av våra utbildningar krävs praktik före eller under utbildningen. Och var i de skånska lantbruksföretagen har vi kunskapen och utrymmet att vara en bra arbetsplats, med tid för lärande och handledning, samtidigt som lönsamheten är svår?

Lönerna i lantbruket ligger lägre än i liknande branscher, och vi konkurrerar om samma personal. Så vad kan vi erbjuda? Forskning visar att en stor del av de som kommit ut på arbetsmarknaden de senaste 20 åren inte ser lönen som det viktigaste. Andra faktorer påverkar valet av arbetsplats, som om arbetsgivaren uppskattar en, förmåner som bidrar till trivsel, möjligheter till fortbildning och utveckling samt om man kan stå bakom företagets värderingar.

Att vara arbetsgivare för personer födda i olika tidsåldrar kräver olika typer av ledarskap. Inom lantbruket har vi stor potential att arbeta med de värderingar som är viktiga för framtiden. Det svenska lantbruket har länge fokuserat på ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Nu är det dags att vi tar ett krafttag och börjar prata mer om social hållbarhet. Som arbetsgivare kan små saker göra stor skillnad. Lyssnar du på din personal? Låter du dem föreslå lösningar och idéer? Uppmuntrar du till fortbildning? Bjuder du på mat när de jobbar sent? Frågar du vad de tycker är viktigt? Har ni utvecklingssamtal?

Det är i mötet mellan människor vi kan föra kunskap vidare och utmana våra egna föreställningar. Så prata med varandra och med andra. Sprid hur roligt det är att arbeta i vår bransch, så att fler söker sig till våra företag och utbildningar. Tillsammans är vi starkare.

Frida Vännman Kvantenå
Ledamot LRF Skåne