Fredrik Gehrke i regionstyrelsen berättar om hur skörden sett ut hittills i år för hans del och ser med glädje på det fortsatt stora intresset för att utbilda sig inom lantbrukssektorn.

Då kan man snart börja summera skörden 2024. För min del så har jag lite bönor och lin som inte är moget ännu, men det ser ut som att det ska kunna bli det så att man kanske kan få ner lite höstsådd efter de grödorna med. Skördemässigt så kan jag inte vara allt för missnöjd med vädret. Om man summerar det hela, kändes det rätt så motigt med varannandagsväder och så, men det mesta är ju ändå tröskat med vattenhalter som är hanterbara utan allt för stor huvudvärk. Även om vissa grödor och fällt inte nådde upp till önskad skördenivå, så med årets förutsättningar och insatser så får jag vara nöjd. Sen är det bara att konstatera att vi har en ökande viltstam bestående av främst gris på vår kant som har orsakat skador som tar en del skörd. Så blir att påbörja en diskussion med jaktarrendatorerna samt att engagera mig i jakten mer än tidigare.

Jag har under sommaren samt hösten haft hjälp av både sommarjobbare och praktikanter. Och det är med glädje som jag ser att det finns ett fortsatt stort intresse att utbilda sig inom lantbrukssektorn. Sommarjobbaren läser till lantmästare och de verkar vara ett bra gäng som kommer gå ut ur den klassen som kommer fylla på leden med både lantarbetare samt försäljare och rådgivare. Sen får vi inte glömma bort de som pluggar på alla våra olika lantbruksgymnasium. De behöver ju ha olika praktikplatser, så har ni möjlighet att ta emot praktikanter någon period av året så tveka inte att höra av er till de olika skolorna för att erbjuda plats. Jag har haft praktikant under två veckor under skörden och det är kul att se utvecklingen som sker hos individen under den tid som de är ute i verkliga arbetslivet.

När skörd och sådd är avslutad i oktober så vet jag att LRF Ungdomen kommer att anordna en After-Harvest även detta år. Det kommer att finnas mer information på sociala medier och i kalendariet.