Krönika: Erik Sandberg

GLANSHAMMAR 200521 Erik Sandberg, lantbrukare, Torphälla gård, växtodling mm.Foto: Åke Karlsson/lantbruksbild.se
Erik Sandberg, regionordförande LRF Örebro. Foto: Åke Karlsson/Lantbruksbild.

Vatten, vatten, vatten. Vatten är en angelägen fråga för LRF Örebro. I sin krönika delar regionordförande Erik Sandberg aktuella exempel som LRF arbetar med och konstaterar att han i stort sett i alla möten med Länsstyrelsen och politiker tangerat frågor som rör vatten.

I några olika möten och ett par medlemskontakter har jag fått frågan om hur LRF jobbar med vattenfrågan. Ganska snabbt går det att konstatera att det inte bara är en fråga, utan det är så många olika frågor och delar av våra verksamheter som påverkas av vatten och att frågorna är aktuella i alla olika nivåer inom LRF. Några exempel kommer jag lyfta nedan. Jag tror i stort sett att alla möten jag haft sedan förra hösten med Länsstyrelsen och politiker i någon del varit och tangerat frågor som rör vatten.

Minst ett par lokalavdelningar har under året haft studiecirklar kring dikesunderhåll och flera andra lokalavdelningar har genomfört detta tidigare. Kanske kan det vara ett bra sätt att få lite draghjälp för att få igång en styrelse till ett dikes- eller markavvattningsföretag? I dagsläget är 4 av 1500 kända markavvattningsföretag registrerade med aktiva styrelser i Länsstyrelsens register för Örebro län. Hjälmarens vattenvårdsförbund har sökt medel via Leader för att bland annat ge stöd till markavvattningsföretag och väntas få svar här under sommaren om projektet blir av. Regionalt har vi från LRF stöttat projektet i form av att vi kan vara med och ställa upp att vara med i referensgrupper. 

Ett par nya vattenskyddsområden utreds eller är på gång att bildas inom länet. Flera kommungrupper är engagerade och har svarat på remisser och ordnat träffar samt att personal från regionkontoret är med och stöttar.

Den inom EU omdiskuterade restaureringslagen, Nature Restoration Law (NRL), klubbades efter många turer igenom för någon vecka sedan. Nu får vi förhålla oss till detta och arbeta för att vara med och påverka den svenska implementeringen. Ett viktigt arbete har gjorts och görs av riksförbundet såväl nationellt som på plats i Bryssel.

LRF Örebro har tidigare rapporterat om de planer på ett Biosfärområde Hjälmaren som presenterats. Både regionstyrelsen liksom berörda kommungrupper i vårt eget och angränsande län, har följt och haft synpunkter på det arbete som föregått den förstudie som nu är ute på remiss. LRF kommer lämna ett yttrande innan svarstiden går ut efter sommaren. 

Jag är personligen starkt kritisk till förstudien och väldigt tveksam till att branschen kan stå bakom förstudien gällande biosfärområdet i sin nuvarande form. Orsakerna är flera. Bland annat ser jag att mycket positivt redan görs i andra former och genom befintliga organisationer, exempelvis Greppa näringen och annan rådgivning. Därmed tror jag inte att ett biosfärområde är lösningen på en del av problemen som lyfts. Jag med flera anser att processen med att ta fram förstudien saknat respekt för äganderätt och markägarna, men även att det saknas konsekvensanalyser och kostnadsberäkningar för mycket av förslagen. Ett återkommande argument har varit att allt ska vara frivilligt när det gäller biosfärområdet. Är det verkligen frivilligt att vara med i ett biosfärområde om det beslutas att gå vidare och när väl kartlagret finns där? Har du synpunkter eller funderingar kring detta så hör gärna av dig eller lämna ett eget svar på förstudien. 

Som ni ser i exemplen ovan är vattenfrågan något som berör och arbetas med på flera sätt i organisationen och jag tror att vi behöver ha ett stort fokus på många av de vattenrelaterade frågorna framöver. Med denna veckas väderlek med uppåt 30 grader i prognosen, så gissar jag att vattenfrågan blir aktuell även i form av svalkande dopp i vattnet. 

Sommarhälsningar
Erik Sandberg, ordförande LRF Örebro