Krönika: Andreas Nypelius
2023-06-05
Så var det åter igen dags för ett år som sätter oss på prov vad gäller försommartorka och frost, Tankarna för många kopplas snabbt till 2018. Om detta är klimatförändringar eller något annat som ligger bakom detta spelar egentligen ingen roll. Vi behöver lära oss att hantera det och anpassa oss för att hantera dessa situationer.
Vi ser likheter och skillnader jämfört med 2018. Det är lika lite nederbörd, men det har varit svalare. Det har gjort att det inte ser lika illa ut som 2018 i grödorna än, men mer värme och uteblivet regn framåt kan förändra det snabbt. Dock har frosten varit svårare i år med 15-16 frostnätter från mitten av april. Vi har också skillnader in i året, med en fin höst 2022 medan hösten 2017 var en av de blötaste höstar som jag har upplevt.
Med detta ser vi att det ser väldigt varierande ut på ön med vallskördar på allt ifrån 30-100 procent av normalt, men en grov uppskattning på ett medel på cirka 70 procent av normalt. Spannmålen kan räddas av regn de närmaste dagarna på många håll, men det ser ut att utebli och då är vi snabbt nere under 50 procent av normalskörd skulle jag gissa. Samtidigt som frosten varit hård mot både höstrapsen och myrarna.
Så sammantaget odlingsmässigt prekärt och allvarligt, men inte lika illa som 2018 ännu. Men mycket kan hända både åt det bättre och sämre. Ekonomiskt ser vi ett helt annat läge än 2018, vilket gör att denna torkan riskerar att bli allvarligare än den 2018.
Vad har vi då gjort så här långt? Både LRF Gotland och LRF riks har arbetat för undantag för skörd av träda med mera som det i dagarna kom beslut om. Om man anmäler till Länsstyrelsen kan man nu skörda trädor utan att detta berör djurtätheten i kompområden.
LRF kommer också att samla rådgivning, myndigheter, banker med mera i veckan för att samla näringen kring situationen och skapa en samlad bild av vilka åtgärder som behövs nu.
En stärkt konkurrenskraft är oerhört viktigt för att vi ska skapa en lönsamhet som gör att vi kan hantera dessa situationer och investeringar som behövs för denna anpassning. Vi ser positivt på att regeringen nu till exempel tillsatt en ny utredning av miljöbalken med tydlig inriktning på att förenkla för lantbruket.
Och viktigast att ta med oss från arbetet 2018 är samarbete kollegor emellan, så se till att samlas kollegor emellan i lokalavdelningar eller liknande för att prata och hitta lösningar och nya samarbeten.
Se till att ta hand om er själva och era kollegor i detta läge och att omsorgsgruppen och kriskontakter finns!