Krisstöd välkommet men det kräver statlig medfinansiering

Regeringens beslut idag, 17 augusti, om att komplettera förslaget till krisstöd är välkommet och nödvändigt.

Det behövs helt enkelt både ett akut torka- och ett blötstöd för att stötta de många lantbruk som påverkats av sommarens extremväder. Men det är avgörande att regeringen samtidigt tar tillfället i akt och skjuter till egna statliga medel till den andel som Sverige fått ur EUs krisreserv.

Tilläggsuppdrag om ekonomiskt stöd till jordbruksföretag som drabbats av torka och nederbörd - Regeringen.se

Många fält är vattensjuka, och maskiner har svårt att komma ut och tröska. Årets skörd ligger betydligt under normalskörd och dessutom innebär den extrema nederbörden i augusti kvalitetsförluster vid bärgningen. Det handlar exempelvis om nedklassning av brödspannmål till foder, missfärgad havre och maltkorn med grobarhetsproblem.

Därtill kommer ökade torkningskostnader och problem med grönskott och axgroning. Bärgning av halm försvåras också, liksom bearbetningen inför kommande höstsådd. 

Vi har haft en mycket ovanlig väderkombination i år, med både torkeffekter och försämrad kvalitet när skörden väl kan bärgas.

Framåt krävs åtgärder för att rusta Sveriges livsmedelsproduktion bättre för kommande års varierande väderlek. Det gäller framför allt investeringar i klimatanpassningar men också att skapa en stabilare lönsamhet hos lantbruksföretagen, något som LRF fortsätter att driva på alla politiska nivåer.