Kostråd och offentliga måltider engagerar kommunavdelningar i Väst

kostråd Väst

De senaste månaderna har Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd debatterats flitigt. En stor del av diskussionen har kommit att kretsa kring landets självförsörjning och beredskap med anledning av att de nya kostråden föreslår att vi ska minska mängden rött kött och ersätta dem med en ökad mängd baljväxter.

Under sommaren 2023 publicerade Nordiska Ministerrådet nya nordiska näringsrekommendationer (NNR). Dessa har sedan mynnat ut i Livsmedelsverkets förslag till nya kostråd, som presenterades för remiss i september 2024 och förväntas fastställas i början av 2025. 

Förslaget är ämnat att fungera som kosthållningsråd för hela landets befolkning men kommer framför allt påverka offentliga måltider i skola, på äldreboenden och omsorgsboenden. En sektor som årligen spenderar 14 miljarder kronor på livsmedel. 

Engagerade kommunavdelningar

De nya kostrådsförslaget och dess påverkan på måltider i det offentliga har engagerat flera kommunavdelningar i Väst. Där många vill nyansera debatten genom att lyfta mervärden av svenskproducerade livsmedel och vad animalier bidrar med sett till att nå de nationella miljömålen samt stärka landets självförsörjning och beredskap. 

Under LRF Västs kommunavdelningskonferensen på Vann i mitten av oktober författades ett gemensamt remissvar från 55 kommunavdelningar i Halland, Västra Götaland och Värmland. Efter konferensen har nu flera av kommunavdelningarna i Väst, bland annat  Ale, Ulricehamn, Hagfors, Mellerud och Lidköping, initierat arbetet att driva frågan vidare lokalt genom att bearbeta kommunens politiker. 

Lokala förutsättningar

I Lidköping träffade 13 kommunpolitiker från 7 av riksdagspartierna under tisdagen 12/11 delar av LRF Lidköpings kommunavdelning på Torpa gård. Under dagen diskuterades bland annat biologisk mångfald, antibiotikaanvändning, vallväxternas egenskaper och växtföljdskrav på baljväxter. Med under dagen var även Eva Sundberg från MatTanken som utvecklat SILO-databasen där man, per kommun, kan se hur stor andel av inköpen av livsmedel som är svenskproducerade.  Även hon lyfte vikten av svenskproducerat och att se till lokala förutsättningar. 

Josefina Guttman, Ordförande LRF Lidköping, berättar mer om initiativet. 

-    I och med att kostråden är just råd, kan kommunerna själva bestämma huruvida de väljer att följa råden till punkt och pricka eller väljer att lyfta in andra värden lokalt. När det gäller animalier blir det lätt väldigt svart eller vitt men verkligheten är ju mer nyanserad. Därför ville vi dels diskutera våra lokala förutsättningar men också mervärden av svenskproducerade livsmedel i allmänhet och animalier i synnerhet. Det finns ju i regel ett ganska stort kunskapsglapp mellan jordbrukare och allmänheten, politiker inkluderat. Där finns ett stort jobb att göra både kommunalt, regionalt och på nationell nivå, säger Josefina. 
Att döma av diskussionerna under dagen var träffen mycket lyckad. Förhoppningsvis kommer så även vara fallet när fler kommunavdelningar i Väst, och resten av landet, framöver träffar sina kommunpolitiker för att diskutera frågan. 

En påverkansmöjlighet 

Vill du få inspiration eller hjälp om hur du kan bedriva påverkansarbete gällande offentliga måltider i din kommun kan du kontakta Kajsa Edbom, regionalt sakkunnig, på kajsa.edbom@lrf.se eller 079-0660807