Kor är inte industrier – nej till IED i parlamentet
2023-07-12
Den 11 juli röstade EU-parlamentet nej till att nya industriutsläppsdirektivet, IED, även ska omfatta nötkreatur och därmed likställa viktig livsmedelsproduktion med exempelvis gruvor och industrier. Det är en stor seger för LRF och bondeorganisationerna runt om i Europa.
– Vi känner stor lättnad över att parlamentet röstade för att behålla tidigare gränsvärden för när djurhållande lantbruksföretag behöver tillstånd för verksamheten och att fortsatt hålla nötkreatur utanför Industriutsläppsdirektivet omfattande kravlista. Det Sveriges lantbrukare behöver är enklare miljöprövning och minskad administration – inte det omvända. Nu får vi hoppas att rådet och kommissionen tar till sig av parlamentets kritik i de fortsatta förhandlingarna, säger LRFs ordförande Palle Borgström.
Victoria Thuillier, hållbarhetsexpert på LRF Mjölk, förklarar vad IED handlar om:
Vad är IED?
Det är förkortning för industriutsläppsdirektivet. I dag omfattas större gårdar med fjäderfä och gris av direktivet. Syftet är i första hand att minska läckage av ammoniakkväve till miljön. Kommissionens förslag om att mjölkkor och andra nötkreatur ska inkluderas i direktivet röstades ned av EU-parlamentet 11 juli.
Det betyder att djurhållare med ett visst antal nötkreatur nu inte kommer klassas som en industri motsvarande ett gruv- eller stålföretag. Därmed har också risk för dubbelreglering och att fler mjölkgårdar ska omfattas av tillståndsplikt avvärjts.
Varför är det här en viktig fråga för just kött- och mjölkbönder?
Vi vet redan att miljöprövningen och rapporteringen uppfattas som svår och betungande. I ett läge där vi behöver öka investeringstakten på gårdarna är resultatet i omröstningen positivt för svensk mjölkproduktion.
LRF Mjölk frågade sin mjölkbondepanel i november 2021 om vilka problem mjölkföretagen upplever med tillståndsprocessen. Resultaten visade bland annat att:
- Miljötillståndsprocessen (B-tillstånd) upplevs som mycket svår och komplex
- Alla som ansöker om miljötillstånd behöver ta hjälp av rådgivare
- Ansökan om miljötillstånd är en långdragen och dyr process
- Miljötillståndet begränsar expansion
Ytterligare reglering som IED riskerar därför bli kontraproduktiv.
Hur har LRF arbetat med frågan?
Vi har varit drivande i förslaget om att nötkreatur inte ska inkluderas i IED. Både via vårt remissvar till regeringen i Sverige men även via våra samarbetsorganisationer på EU-nivå.
Vi är mycket glada att parlamentet antagit vår linje. Ökad regelbörda hämmar utvecklingen av kött- och mjölkproduktionen. Det är det sista vi behöver i vår tid, när vi måste bygga upp livsmedelsberedskapen, och investera i framtidens hållbara mjölkproduktion.
Varför har LRF varit kritiska till att inkludera nötkreatur i IED?
Vi menar att förslaget skulle kosta både lantbrukarna och Sverige mer än det ger tillbaka. Vår huvudkritik var att det är oproportionerligt kostsamt samtidigt som djurhållande verksamheter inte ska belastas med ytterligare krav – det äventyrar svensk livsmedelsproduktion. Utöver det vet vi att miljötillståndsprocessen hindrar utveckling och dessutom behöver Sverige fler betande djur för att säkra den biologiska mångfalden – inte färre.
Nu har beslutet tagits, vad händer nu?
Efter att parlamentet tagit ett beslut följer förhandlingar mellan rådet, parlamentet och kommissionen. När slutgiltigt beslut tagits börjar en lång implementeringsprocess, som vi nu hoppas att kött- och mjölkproduktionen slipper delta i. Från LRFs sida fortsätter vi självfallet att bevaka frågan och parallellt arbeta för en enklare miljöprövning.